Canicula, periculoasă pentru sănătate

1 2 jpg jpeg

Organismul uman percepe ca temperaturi ideale pe cele cuprinse între 20 şi 27 °C, cu umiditatea optimă între 40 şi 60%. Depăşirea acestor valori induce disconfort, din cauza proceselor care se petrec în corp. Responsabil de reglarea temperaturii corpului este hipotalamusul (parte din creier, cu roluri multiple în organism).

Canicula induce modificări precum epuizarea, transpiraţia excesivă, durerile de cap, greaţa şi leşinul. De asemenea, survin schimbări şi la nivelul proceselor chimice din creier, cu apariţia unor stări precum nervozitatea. Este bine de ştiut că mecanismele de răcire sunt mai puţin eficiente la vârstnici şi la copii, de aceea, este nevoie de grijă mai mare faţă de aceste persoane. Mecanismele de termoreglare sunt afectate şi la cei cu diabet zaharat, obezitate şi la alcoolici.

Scade tensiunea

În condiţiile unor temperaturi crescute, se declanşează mecanisme prin care corpul încearcă să elimine căldura. Astfel, inima bate mai repede, pompând mai mult sânge la nivelul pielii. Vasele de sânge se dilată, iar tensiunea arterială scade. Din cauză că inima este solicitată mai mult pe caniculă, persoanele cu boli cardiace pot suferi acum complicaţii (criză de angină pectorală, agravarea insuficienţei cardiace, atac vascular).

Transpiraţia favorizează erupţiile

Tot pentru reglarea temperaturii corpului, se intensifică transpiraţia, în cadrul căreia se pierd apă şi sodiu din corp, ceea ce duce la apariţia spasmelor sau crampelor musculare. Un alt efect este transpiraţia excesivă, ce favorizează apariţia erupţiilor cutanate, mai ales în zonele unde hainele stau lipite pe corp.

Pe fondul deshidratării, rinichii tind să reţină mai multe toxine, iar în încercarea de a menţine mai multe fluide în corp, se produce mai puţină urină.

Temperaturile crescute ne dau dureri de cap

Un alt efect al caniculei sunt durerile de cap, urmare a vasodilataţiei arterelor cerebrale, având caracter difuz, pulsatil. De asemenea, durerea de cap mai poate fi cauzată de deshidratare sau de folosirea în exces a aerului condiţionat.

SFAT

Nu lăsa copiii în maşini expuse la soare, din cauza supraîncălzirii, foarte periculoasă pentru cei mici.

Atenţie la unele tratamente!

Canicula poate interfera cu efectele unor tratamente urmate în această perioadă. De pildă, terapia antihipertensivă poate fi tolerată mai greu, existând o posibilitate mai mare de apariţie a unor efecte secundare precum ameţeala şi stările de leşin. De asemenea, cei care urmează tratament cu diuretice au acum un risc mai mare de a pierde apă şi electroliţi, hidratarea corespunzătoare fiind mai mult decât necesară în acest caz.La cei cu hipertensiune, poate fi nevoie de ajustarea tratamentului, la recomandarea medicului.

Printre medicamentele care agravează efectele căldurii asupra corpului se numără şi neurolepticele şi antimigrenoasele. Vara, pot surveni şi reacţii de sensibilizare a pielii la razele ultraviolete în urma administrării tratamentelor cu tetraciclină, doxiciclină sau ciprofloxacină, cu apariţia unor simptome precum roşeaţa, mâncărimea, veziculele (leziuni cu lichid) şi edemele.

Sfaturi de urmat pe căldură

- Evită efortul fizic intens şi ieşirile în oraş în intervalul 12.00 – 16.00;

- Retrage-te într-un loc răcoros şi odihneşte-te dacă simţi că eşti epuizat din cauza căldurii;

- Poartă pălărie, ochelari de soare cu filtru de protecţie UV, precum şi haine largi şi deschise la culoare;

- Bea 2-3 litri de apă pe zi. Este bine să ai mereu o sticlă cu apă la tine dacă pleci la drum;

- Duşurile cu apă potrivită ajută la răcorirea organismului;

- Ţine ferestrele acoperite (cu draperii, jaluzele). Aeriseşte dimineaţa şi seara şi ţine ferestrele închise la mijlocul zilei.