Când sunt periculoase durerile de cap dese

1 2 jpg jpeg

Deşi incomode şi dureroase, cele mai multe dureri de cap şi atacuri de migrenă nu pun în pericol viaţa persoanei. Cu toate acestea, durerile de cap frecvente şi persistente pot fi simptome ale altor boli, unele dintre ele destul de grave, deşi în cazuri rare.

Iată, aşadar, ce boli pot semnala durerile frecvente de cap şi când sunt acestea periculoase!

Când sunt periculoase durerile de cap - cefaleea grupată şi acută

Cefaleea grupată este rară, cu simptome care includ durere de cap scurte, dar extrem de severe, împreună cu grave dureri de ochi, roşeaţă, rinoree (secreţie nazală) sau nas înfundat şi căderea pleoapei.

De regulă, de această formă de durere de cap suferă mai mult bărbaţii, decât femeile; apare în acelaşi moment al zilei; printre cauzele apariţiei se numără: anumite medicamente, fumatul, alcoolul şi unele alimente (de exemplu ciocolata).

Cefaleea acută apare, de obicei, la copii şi se caracterizează prin apariţia unor dureri bruşte, care dispar destul de repede. O posibilă cauză a apariţiei acestui tip de cefalee este infecţia respiratorie. Consultul medicului este vital!

Când sunt periculoase durerile de cap - durerea de cap însoţită de greaţă şi vărsături

Durerile de cap care apar dintr-o dată şi care sunt însoţite de febră, confuzie, pierderea cunoştinţei, dificultăţi de vorbire sau de menţinere a echilibrului, dureri de ochi sau de urechi pot indica un accident vascular cerebral sau hemoragie intracerebrală. Diagnosticarea cauzei care stă la baza unor astfel de dureri de cap pot include teste de sânge, RMN şi puncţie lombară.

Când sunt periculoase durerile de cap - durerea de cap însoţită de febră şi gât înţepenit

De asemenea, dacă o durere severă de cap este însoţită de simptome precum gât înţepenit (torticolis) şi febră, acesta ar putea fi semne de meningită (inflamaţie a membranelor din jurul sistemului nervos central), care s-ar putea agrava în scurt timp, dacă nu este tratată.

Când este cazul să mergi la medic

- dacă ai mai mult de 3 episoade de cefalee pe săptămână; - cefalee care pare să se tot agraveze şi nu se ameliorează cu niciun tratament; - dacă e nevoie să iei analgezice zilnic sau aproape zilnic pentru cefalee; - dacă iei mai mult de 2-3 doze de medicament pe săptămână; - dacă apare după efort fizic, strănut, tuse, aplecarea capului; - durerea este acută, severă, brusc instalată; - este asociată cu semne neurologice, printre care pareza, ameţeala, lipsa bruscă a echilibrului, amorţeala şi furnicăturile, tulburări de vorbire, stare de confuzie sau tulburări de vedere; - este atât de puternică încât te trezeşte din somn; - este însoţită de febră, tulburări de respiraţie, ceafă rigidă sau erupţie cutanată, stare de greaţă şi vărsături.