Când ficatul se îmbolnăveşte, acestea sunt semnalele!

2 jpg jpeg

Cele mai cunoscute semnale ale ficatului afectat sunt oboseala cronică, starea de letargie sau sentimentul de epuizare totală, dureri difuze de cap sau migrene constante, dureri prezente la încheieturile mainilor sau la nivelul musculaturii, transpiraţie excesivă, alergii tot mai dese, acnee sau boli ale pielii, gaze, balonare, dureri abdominale, constipatie, diaree, dezechilibru hormonal.

Fiind un organ complex are nevoie de toată atenţia ta, considerat rezerva de sânge a organismului, sănătatea şi buna sa funcţionare este vitală pentru a te bucura timp îndelungat de starea de bine.

Creşterea inexplicabilă în greutate

2 jpg jpeg

Mănânci normal ca de obicei dar te confrunţi cu stări de anxietate, respiraţia ta a căpătat un miros greu şi iei în greutate văzând cu ochii?

Mergi şi verifică starea ficatului tău, mai ales dacă aceste 3 simptome apar în acelaşi timp. Din fericire, încă de la primele semne că nu mai funcţionează corespunzător, ficatul transmite semnale care identificate şi investigate corect te pot ajuta să te refaci mult mai repede.

Cum să previi deteriorarea ficatului?

2 jpg jpeg

În primul rând trebuie să eviţi sedentarismul cu orice preţ, renunţă la viciile precum alcoolul, fumatul în exces şi pierdutul nopţilor.

Alimentaţia ta trebuie să fie una variată în care să predomine legumele, fructele şi fibrele, evitând pe cât posibil alimentele modificate genetic sau procesate precum mezelurile.

Nu te feri de proteine, însă alege-le pe cele de calitate atât de origine animală cât şi vegetală, optează pentru cereale integrale şi grăsimile sănătoase precum avocado, nuci, alune. Bea cât mai multă apă şi asigură-te că dormi cel puţin 6-7 ore pe noapte. Consumă turmenic, anghinare sau păpădie sub formă de ceai şi de asemenea silimarina componenta activă din armurariu, este antifibrotic, antiviral, antioxidant şi antiinflamator protejeazând ficatul.