Bolile reumatice, pe înţelesul tuturor

1 2 jpg jpeg

Raportul f─âcut public recent ├«n cadrul Congresului Eular (Liga European─â Contra Reumatismului) cuprinde date provenite din fi┼čele medicale ale pacien┼úilor ┼či din sondajele la care au participat 10.171 de persoane cu afec┼úiuni reumatice din 42 de ┼ú─âri. Din Rom├ónia, ├«n aceast─â ampl─â cercetare au fost inclu┼či 124 de pacien┼úi, dintre care 84% femei, cu v├órsta medie de 50 de ani.

Suntem mai informaţi decât ceilalţi europeni

Conform studiilor efectuate ├«n acest sens, 81% din pacien┼úii rom├óni apeleaz─â la medicii de specialitate atunci c├ónd vor s─â afle toate informa┼úiile necesare despre boal─â, precum artrita reumatoid─â. Dac─â ne referim la c├ót de mul┼úi pacien┼úi ├«n┼úeleg cauzele ┼či efectele bolii, 83% dintre pacien┼úii rom├óni consider─â c─â ┼čtiu foarte multe detalii despre afec┼úiune, spre deosebire de 78% dintre pacien┼úii europeni, care pot afirma acela┼či lucru.

├Än aceea ce prive┼čte caracterul ireversibil al bolii, peste 63% dintre rom├óni sunt con┼čtien┼úi de acest aspect sumbru legat de bolile reumatice. De asemenea, aproximativ 73% dintre pacien┼úi ┼čtiu c─â boala progreseaz─â chiar ┼či atunci c├ónd durerea este diminuat─â. ├Än continuare, tot din studiul de specialitate se arat─â c─â rom├ónii stau bine ┼či la informa┼úiile referitoare la dizabilit─â┼úile permanente pe care le poate cauza boala. Astfel, peste 89% ├«n┼úeleg consecin┼úele care pot ap─ârea ├«n urma dezvolt─ârii bolii, cu 3 procente mai mult dec├ót pacien┼úii europeni.

9 din 10 pacienţi au încredere în reumatolog

Cu prilejul conferin┼úei ├«n care au fost f─âcute publice aceste date, doctorul C─ât─âlin Codreanu, Directorul Centrului de Boli Reumatismale ÔÇ×Dr. Ion StoiaÔÇť din Bucure┼čti, a declarat c─â acest nivel de informare asupra bolii vine ┼či din faptul c─â mai mult de 90% dintre pacien┼úii cu artrit─â reumatoid─â viziteaz─â de cel pu┼úin 4 ori pe an un medic reumatolog.

ÔÇ×Peste 90% dintre ace┼čtia afirm─â c─â reumatologul este principalul responsabil de gestionarea bolii lorÔÇť, a explicat medicul specialist. Doctorul subliniaz─â c├ót este de important pentru pacien┼úi s─â men┼úin─â permanent leg─âtura cu reumatologul, pentru a ajunge c├ót mai repede la diagnosticul corect, pentru a ├«ncepe tratamentul ┼či pentru a stabili ├«mpreun─â c─âi de a ├«ncetini evolu┼úia bolii.