Boli cauzate de sedentarism

2 jpg jpeg

Sedentarismul, o cauză importantă a apariţiei multor boli ale mileniului 3. Alimentaţia proastă şi lipsa mişcării sunt principalele cauze ale bolilor grave ce par să pună stăpânire pe cât mai mulţi oameni.

Tehnologia şi lipsa promovării mişcării în aer liber fac victime în fiecare zi, mai ales în rândul celor mici. Sedentarismul afectează pe oricine, de la mic la mare, din toate categoriile sociale , fiind printre cei mai periculoşi factori care duc la boli. Iată ce boli sunt cauzate de sedentarism şi ce să faci ca să le eviţi.

Boli cauzate de sedentarism - obezitatea

Persoanele care au o viaţă care nu presupune prea multă mişcare, precum cei care lucrează de acasă sau cei care lucrează la birou, sunt predispuse sedentarismului. Lipsa mişcării are consecinţe foarte grave, în primul rând are consecinţe care se cunosc imediat, kilogramele în plus, care pot duce la obezitate foarte uşor. Obezitatea este o boală foarte grea, ce afectează metabolismul, deci funcţionarea întregului organism, dar este şi o cauză a multor boli de inimă sau accidente vasculare cerebrale. Aşadar, dacă ai un job pe scaun, încearcă să faci cât mai multă mişcare zilnic, de la plimbări la alergări sau înot.

Ca să ai pielea întinsă, muşchii tonifiaţi şi oase cât mai sănătoase, ai nevoie de mişcare. Dacă nu faci mişcare, densitatea osoasă scade, iar riscul apariţiei bolilor de oase, precum osteoporoza, este foarte mare. Tonusul muşchilor scade cu mult, iar acest lucru poate duce mai întâi la dureri de spate şi forţă cât mai mică.

Boli cauzate de sedentarism - diabet

O boală ce poate fi cauzată şi de sedentarism, sau mai bine zis de o serie de factori nesănătoşi, printre care şi sedentarismul este diabetul zaharat tip II. Pacienţii cu diabet sunt de multe ori obezi, semn că sedentarismul este o cauză ce a dus la apariţia bolii. Lipsa activităţii fizice, hipertensiunea şi afecţiunile cardiovasculare conduc la diabet, complicaţii vasculare, renale sau oculare.

O viaţă sedentară, cu alimentaţia nu neapărat sănătoasă şi obiceiuri ce nu ajută organismul să funcţioneze cum trebuie sunt drumuri sigure spre apariţia cancerului. Mişcarea ajută la formarea de anticorpi, care luptă cu radicalii liberi. Sportivii sau persoanele care fac mişcare se îmbolnăvesc mult mai rar.

Boli cauzate de sedentarism – îmbătrânire şi depresie

Sedentarismul favorizează îmbătrânirea şi stările de depresie, de anxietate. Cercetătorii britanici au arătat că scurtarea telomerilor se produce mult mai repede la persoanele sedentare. Telomerii persoanelor active au aceeaşi lungime cu a persoanelor inactive, dar cu 10 ani mai tineri. Mişcarea reduce nivelul de stres, spun specialiştii, de aceea sedentarii sunt persoane triste, anxioase, depresive.

Ce să faceţi pentru a evita sedentarismul? În primul rând renunţaţi treptat la obiceiurile nesănătoase, precum fumat, obişnuinţa de a bea alcool, statul prea mult în faţa calculatorului sau televizorului. În al doilea rând, încercaţi să aveţi un stil alimentar cât mai sănătos: mai puţină carne, mai multă apă, legume, fructe, ceapă, usturoi, verdeţuri, alune, sâmburi, cereale integrale. În al treilea rând, faceţi cât mai multă mişcare: de la plimbări cu copiii sau câinele, la înot, sport la sală, renunţarea la maşină pe distanţe mici, exerciţiile de acasă.