Boli care ţi se pot citi pe ten
Vânătăile apărute spontan pe ten pot semnala o afecţiune a ficatului, organ care nu mai sintetizează factorii de coagulare. O astfel de vânătaie poate sugera şi o boală a sângelui, pentru că, în cazul leucemilor, pot apărea mici pete pe piele.
De asemeena, dacă ai tenul de culoare gălbuie, te simţi slăbit şi ai pete mai închise la culoare pe unele porţiuni ale feţei, e posibil să suferi de afecţiuni hepatice. Bolile de ficat se mai pot manifesta prin lipsa apetitului, greaţă, vărsături. În caz că ai astfel de simptome, este important să mergi la un consult medical.
Măncărimile la nivelul feţei pot semnala prezenţa unei infecţii în organism, cum ar fi cea cu Helicobactcter pylori. În cazul în care îţi apar coşuri în zona nasului, dar te smţi obosit şi nu ai rezistenţă la efort, s-ar putea să ai probleme cu inima.
Un ten palid poate sugera prezenţa hipotiroidismului. Afecţiunea apare când glanda tiroidă nu mai secretă suficienţi hormoni.
Paloarea feţei nu este singurul simptom, căci mai apar şi altele:
- părul detriorat,
- unghiile care se exfoliază,
- stările inexplicabile de anxietate,
- tulburărlei menstruale,
- creşterea bruscă în greutate.
Tratamentul în cazul hipotiroidiei este recomandat de medicul endocrinlog şi se bazează pe terapia cu hormoni.
O altă afecţiune care se poate citi pe faţă este anemia. Se poate manifesta printr-o paloare a feţei sau un ten lipsit de strălucire. Alte manifestări ale anemiei sunt stările de slăbiciune şi lipsa puterii de concentrare.