Endometrioza, principala cauza de infertilitate - Simptomele bolii

1 2 jpg jpeg

Endometrul este astfel corelat cu diferitele faze ale ciclului menstrual şi ar trebui sa fie eliminat, lucru care nu se intampla la femeile care sufera de endometrioza. Astfel, femeile care sufera de aceasta boala au dureri pe tot parcursul menstruatiei, nu doar in prima zi.

”Femeia se adreseaza prima data medicului pentru durere. O pacienta care nu avea durere la menstruatie are dintr-o data durere sau cea care apare la contactul sexual. Un alt simptom ar fi sangerarea. inca nu le ştim care sunt cauzele. Sunt nişte teorii, cea mai raspandita ar fi teoria menstruatiei retrograde. Menstruatia nu se elimina pe cale vaginala, ci o ia pe trome şi ajunge in cavitatea peritoneala. Se poate intampla sa recidiveze. Pacienta ajunge la operatie, este scos chistul, dar e posibil sa reapara dupa cativa ani. Se scapa de tot de ea destul de rar. Trebuie sa facem consult ginecologic macar o data pe an” a explicat la Antena 3 medicul ginecolog Ioan Boleac.

Simptomele bolii

Intensitatea simptomelor endometriozei variaza foarte mult de la o femeie la alta. Cu toate acestea, unele sunt frecvent observate. printre acestea se numara: - durerile la nivelul abdomenului inferior, care sunt similare cu cele experimentate in timpul menstruatiei si care cresc in intensitate treptat;

- dificultatile in obtinerea unei sarcini;

- oboseala accentuata;

- starile de iritabilitate;

- prezenta sangelui in urina sau in scaun.