Aspecte esenţiale despre cancerul pancreatic
Din nefericire, în majoritatea situaţiilor, cancerul pancreatic este depistat în stadii avansate, când este prea târziu pentru a vorbi de vindecare.
În aproximativ 90% din cazuri, tumoarea se formează în pancreasul exocrin, responsabil de producerea enzimelor indispensabile digestiei, putând însă fi localizată şi la nivelul pancreasului endocrin. Tumoarea malignă poate fi localizată la nivelul capului pancreasului, dar şi coada sau corpul acestei glande.
Boala este întâlnită mai ales la persoanele cu vârsta peste 50 de ani, în special la fumători. Alţi factori favorizanţi sunt: consumul de alcool, dieta bogată în grăsimi, prăjeli şi afumături, diabetul, pancreatita cronică, obezitatea şi moştenirea genetică (între 3-5% din tumorile pancreatice au origine ereditară). Ce simptome trebuie să alarmeze Pe măsura înmulţirii celulelor maligne, se formează tumoarea, care perturbă funcţiile pancreasului. De asemenea, pe măsura eboluţiei bolii, încep să apară şi simptomele. Cele mai frecvente manifestări ale cancerului pancreatic sunt: pierderea poftei de mâncare, icterul, urină închisă la culoare, durere în partea superioară a abdomenului, care se propagă spre spate şi care nu cedează la administrarea de medicamente antialgice, scaune decolorate, senzaţia de greaţă şi de vomă, stare generală de slăbiciune şi scăderea în greutate. Şi diabetul instalat brusc poate fi semnal de alarmă. Tomoarea se poate vedea la ecografie O simplă ecografie abdominală ajută la depistarea tumorii pancreatice, dar, pentru un diagnostic sigur, este nevoie de explorări şi teste medicale suplimentare. Astfel, se recurge la tomografie, RMN, ecoendoscopie cu biopsie şi explorare laparoscopică. Analizele de sânge arată, în cele mai multe cazuri, niveluri crescute pentru leucocite, VSH şi fibrinogen, precum şi pentru markerii tumorali specifici (CA 19-9).
Citeşte şi: Ce să mănânci pentru a-ţi proteja pancreasul
Planul de tratament include intervenţia chirurgicală, radioterapia şi chimioterapia. Boala se complică prin metastaze (la nivelul galglionilor, ficatului, plămânului), prin invazia la organele vecine. De regulă, se recurge la operaţie chirurgicală atunci când nu există metastaze, tumoarea fiind limitată doar la pancreas. În ultimele stadii ale afecţiunii, pacientului îi sunt propuse măsuri paliative (medicamente, susţinere psihologică etc.).
Ecografia abdominală ajută la depistarea tumorilor pancreatice.