Aspecte esenţiale despre cancerul pancreatic

1 2 jpg jpeg

Din nefericire, în majoritatea situaţiilor, cancerul pancreatic este depistat în stadii avansate, când este prea târziu pentru a vorbi de vindecare.

├Än aproximativ 90% din cazuri, tumoarea se formeaz─â ├«n pancreasul exocrin, responsabil de producerea enzimelor indispensabile digestiei, put├ónd ├«ns─â fi localizat─â ┼či la nivelul pancreasului endocrin. Tumoarea malign─â poate fi localizat─â la nivelul capului pancreasului, dar ┼či coada sau corpul acestei glande.

Boala este ├«nt├ólnit─â mai ales la persoanele cu v├órsta peste 50 de ani, ├«n special la fum─âtori. Al┼úi factori favorizan┼úi sunt: consumul de alcool, dieta bogat─â ├«n gr─âsimi, pr─âjeli ┼či afum─âturi, diabetul, pancreatita cronic─â, obezitatea ┼či mo┼čtenirea genetic─â (├«ntre 3-5% din tumorile pancreatice au origine ereditar─â). Ce simptome trebuie s─â alarmeze Pe m─âsura ├«nmul┼úirii celulelor maligne, se formeaz─â tumoarea, care perturb─â func┼úiile pancreasului. De asemenea, pe m─âsura ebolu┼úiei bolii, ├«ncep s─â apar─â ┼či simptomele. Cele mai frecvente manifest─âri ale cancerului pancreatic sunt: pierderea poftei de m├óncare, icterul, urin─â ├«nchis─â la culoare, durere ├«n partea superioar─â a abdomenului, care se propag─â spre spate ┼či care nu cedeaz─â la administrarea de medicamente antialgice, scaune decolorate, senza┼úia de grea┼ú─â ┼či de vom─â, stare general─â de sl─âbiciune ┼či sc─âderea ├«n greutate. ┼×i diabetul instalat brusc poate fi semnal de alarm─â. Tomoarea se poate vedea la ecografie O simpl─â ecografie abdominal─â ajut─â la depistarea tumorii pancreatice, dar, pentru un diagnostic sigur, este nevoie de explor─âri ┼či teste medicale suplimentare. Astfel, se recurge la tomografie, RMN, ecoendoscopie cu biopsie ┼či explorare laparoscopic─â. Analizele de s├ónge arat─â, ├«n cele mai multe cazuri, niveluri crescute pentru leucocite, VSH ┼či fibrinogen, precum ┼či pentru markerii tumorali specifici (CA 19-9).

Cite┼čte ┼či: Ce s─â m─ân├ónci pentru a-┼úi proteja pancreasul

Planul de tratament include interven┼úia chirurgical─â, radioterapia ┼či chimioterapia. Boala se complic─â prin metastaze (la nivelul galglionilor, ficatului, pl─âm├ónului), prin invazia la organele vecine. De regul─â, se recurge la opera┼úie chirurgical─â atunci c├ónd nu exist─â metastaze, tumoarea fiind limitat─â doar la pancreas. ├Än ultimele stadii ale afec┼úiunii, pacientului ├«i sunt propuse m─âsuri paliative (medicamente, sus┼úinere psihologic─â etc.).

Ecografia abdominal─â ajut─â la depistarea tumorilor pancreatice.