Aşa recunoşti conjunctivita!

1 2 jpg jpeg

Sigur te-ai confruntat cu această problemă de-a lungul vieţii, iar câteodată nici n-ai ştiut ce e, ba chiar ai confundat-o poate cu urciorul.

Indiferent de forma de conjunctivită avută este obligatoriu să consulţi medicul!

Aceasta constă în inflamaţia membranei foarte subţiri numită conjunctivă care are rolul de a acoperi pleoapa şi albul ochiului, până la cornee. „Pelicula“ respectivă are printre altele funcţia de a produce anumite substanţe care să lubrefieze zona corneei şi de asemenea, protejează ochiul de bacterii, pentru a nu se infecta.

Conjuctivita nu apare doar la copii

De regulă, se poate declanşa dacă ai pus mâna murdară la ochi sau dacă ai fost la piscină şi ai intrat în contact cu bacteria care o provoacă. Însă medicii spun că orice factori care produc inflamaţia ochilor vor declanşa dilatarea vaselor de sânge conjuctivale.

Printre simptome se numără următoarele: mâncărime în zona ochilor, usturime, senzaţia că ţi-a intrat ceva în ochi, senzaţie de arsură şi câteodată fotofobie, sensibilitate la lumină puternică.

Există mai multe tipuri de conjuctivite: virale, bacteriene, alergice

1. Conjunctivitele virale de cele mai multe ori sunt cauzate de un virus, cum ar fi, o simplă răceală. Simptomele cele mai întâlnite în acest caz sunt: lăcrimarea în exces, sensibilitatea la lumină dar şi mâncărimile. Specialiştii spun că acest tip de conjunctivită este foarte contagios şi se transmite prin strănut sau tuse, şi nu numai. Unii medici spun că poţi scăpa de ea doar după câteva zile, fără să iei niciun tratament. În cazul copiilor medicii spun că e bine să seta acasă câteva zile pentru a infecta şi ceilalţi copii.

Pentru a remedia problemele apărute se recomandă să aplici de câteva ori pe zi comprese cu apă la temperatura camerei pe ochiul afectat.

2. Conjuctivitele bacteriene sunt determinate de unele bacterii din zona conjunctivei şi a pleoapelor, dar pot apăra ca urmare a nespălării pe mâini sau dacă persoana a pus mâna pe un obiect contaminat şi se manifestă prin lăcrimare şi mâncărime (prurit). Bolnavul mai poate simţi înţepături sub pleoape dar şi o senzaţie de corp străin în ochi.

Poate să apară şi un fel de „reziduri“ de culoarea galbenă sau galben-verzui în colţul ochiului bolnav. Debutează la un singur ochi, răspândindu-se la celălalt într-o zi, maxim două. Ochii se vor înroşi, pleoapele se vor umfla. Va apărea o secreţie mucoasă sau purulentă. Persoana afectată se va trezi dimineaţa cu pleoapele lipite, însă nu trebuie să se sperie pentru că văzul nu va fi afectat. Este indicat să fie tratată la timp pentru a nu se agrava.

3. Conjunctivitele alergice apar când se intră în contact cu factori care duc la alergii ale ochilor, dar şi ale nasului: praful, polenul, puful, păr de la animale. Însă mai există şi alţi factori care le cauzează, cum ar fi: medicamentele, produsele cosmetice sau alimentele. Se manifestă prin lăcrimat, senzaţii de arsuri sau mâncărimi la nivelul ochilor. Bolnavul poate avea ochii roşii. De multe ori afectează şi nasul declanşând rinita alergică. Această formă nu este contagioasă.

Măsuri de precauţie

Evită pe cât posibil să te freci cu mâinile la ochi. Spală-te pe mâini de câte ori este nevoie şi foloseşte un dezincfectant de mâini, acolo nu eşti lângă o sursă de apă. În primul rând e foarte important să nu pui mâna murdară la ochi, dar nici să nu foloseşti prosopul cuiva sau să-l împarţi pe al tău cu cineva.

Nici lentilele de contact, şerveţelul sau batista nu se împrumută! De asemenea, nu trebuie să dormi pe perna unei persoane deja infectată cu conjunctivită! Atunci când îţi vine să strănuţi sau să tuşeşti, nu uita să pui mâna nas şi gură.

Curăţă frecvent cu substanţe antibacteriene obiectele sanitare dar şi alte lucruri folosite în comun. Nu face duş sau baie având lentile de contact!

Dacă mergi la piscină este indicat să porţi ochelari de înot pentru a nu căpăta vreo bacterie din apă.

Ştiai că membrana numită conjunctiva se formează când pruncul se află în burtica mamei, chiar din a şasea săptămână?

Remedii

Înainte de a folosi orice remediu, întreabă medicul.