Aşa eviţi constipaţia!

Eşti mereu constipat? Problema gravă pe care ai putea să o ai în organism jpeg

Cum ştii că suferi de constipaţie?

Un număr mai mic de 2-3 scaune în decurs de 7 zile indică o constipaţie, însă există şi alte simptome care atrag atenţia asupra unor probleme digestive:

- Este nevoie de un efort mare pentru evacuarea scaunului - cel puţin 10-15 minute;

- Dureri de cap;

- Greaţă şi vărsături;

- Balonare, gaze, dureri abdominale, senzaţia de plenitudine.

Atenţie!

Dacă această stare durează mai mult de trei luni, atunci este vorba de constipaţie cronică.

Mănâncă alimente care conţin fibre

În fiecare zi, ţine cont că nu trebuie să-ţi lipsească fibrele. Acestea reglează tranzitul intestinal. Cerealele, pâinea neagră şi fructele (în special prunele), consumate sub diverse forme (în stare proaspătă, sub formă de compot sau de suc), sunt importante surse de fibre.

Unele legume trebuie evitate

Atunci când suferi de constipaţie, trebuie să eviţi consumul de alimente care te balonează, precum varza, conopida, ridichile şi castraveţii. Evită, de asemenea, băuturile acidulate şi berea. Nu sunt indicate nici mâncărurile din orez, ciocolata, peştele gras şi carnea de porc.

Bea mai multă apă

Specialiştii în nutriţie susţin că scapi mai uşor de această suferinţă dacă te vei obişnui să bei în fiecare dimineaţă un pahar cu apă sau cu suc de portocale, pe stomacul gol. Totodată, în decursul unei zile, este bine să bei doi litri de lichide. Iar înainte de culcare nu uita de un alt pahar cu apă.

Dacă bei dimineaţa pe stomacul gol un pahar cu apă călduţă în care ai stors o jumătate de lămâie şi ai adăugat puţină sare, vei avea numai de câştigat. Aceasta va curăţa intestinele, iar digestia se va realiza mult mai uşor, deci vei preveni constipaţia.

Când trebuie să mergi la medic

În cazurile obişnuite, constipaţia poate apărea o dată pe lună sau o dată la două luni. Totuşi, dacă afecţiunea devine cronică, trebuie să fiţi atenţi la toate simptomele, pentru a vă agrava starea. Iată, aşadar, simptomele care indică o afecţiune gravă şi care ar trebui să vă trimită de urgenţă la medic:

- Colici intestinale puternice şi evacuări dureroase ale materiilor fecale, însoţite de stări de vomă;

- Abdomen rigid;

- Slăbiciune;

- Dacă au trecut 7 zile consecutiv fără a evacua materii fecale, chiar şi cu ajutorul medicamentelor;

- Scaune cu sânge sau negre (melenă);

- Alternarea frecventă a stărilor de constipaţie cu cele de diaree;

- Pierderea inexplicabilă în greutate este un factor care indică că ceva se petrece în organism şi că acesta pierde nutrienţi;

- Prezenţa hemoroizilor (sunt o consecinţă a eforturilor dureroase de evacuare a scaunului);

- Sângerare rectală.