Alimente periculoase pentru ficat
Dacă vrei să eviţi să ai astfel de probleme trebuie să ştii care sunt alimentele periculoase pentru ficat.
Alimente periculoase pentru ficat: carnea roşie, creveţii sau maioneza
Printre alimentele periculoase pentru ficat se numără cele bogate în colesterol, precum carnea roşie, creveţi, margarină, maioneză, unt, frişcă şi gălbenuş de ou. Acestea au un risc ridicat de a provoca boli de ficat. Medicii recomandă reducerea consumului de astfel de produse. Puteţi însă să optaţi cu încredere pentru cereale integrale, fructe şi legume.
Tot printre alimentele periculoase pentru ficat se numără cele de tip fast-food. Produsele de tip fast-food sunt pline de calorii, au şi foarte mult sodiu, iar consumate des duc la o acumulare de grăsime în ficat. Din această cauză, acest organ se îmbolnăveşte.
Alcoolul mai este unul dintre alimentele periculoase pentru ficat. Persoanele care consumă cantităţi mari de alcool, pentru o perioadă mai lungă de timp, riscă afectarea celulelor ficatului. Astfel, se poate ajunge la ciroza hepatică.
De asemenea, specialiştii îţi recomandă să renunţi la produsele care conţin aditivi alimentari, acestea fiind alimente periculoase pentru ficat. Fie că este vorba de coloranţi ori conservanţi, aceşti aditivi prelungesc procesul de detoxifiere din ficat.
Dulciurile şi produsele bogate în sodiu, printre alimentele periculoase pentru ficat
Şi zahărul se numără printre alimentele periculoase pentru ficat. De asemenea, băuturile răcoritoare şi dulciurile sunt alimente periculoase pentru ficat. Toate acestea pot provoca boli grave de ficat, precum fibroza hepatică.
Pe de altă parte, şi produsele bogate în sodiu sunt alimente periculoase pentru ficat şi ar fi bine să le eviţi atunci când acest lucru este posibil. De exemplu, sarea conţine sodiu. Specialiştii atrag atenţia că un ficat deteriorat nu reuşeşte să proceseze complet această substanţă.
Produsele conservate (ne referim inclusive la supe, legume, carne) sunt şi ele alimente periculoase pentru ficat şi trebuie eliminate din dieta ta. În plus, se recomandă scoaterea din alimentaţie a chipsurilor pentru că şi acestea se află printre alimentele periculoase pentru ficat.
Specialiştii în nutriţie spun că şi grăsimile sunt alimente periculoase pentru ficat şi trebuie eliminate sau cel puţin reduse din alimentaţia zilnică. În caz contrar, trebuie să ştii că aceste alimente favorizează apariţia unor boli de ficat şi că te expui acestor pericole.
De asemenea, şi medicamentele sunt periculoase pentru ficat. Aşa că, dacă suferi deja de o boală a ficatului, trebuie să consulţi medicul specialist înainte de a începe administrarea unui medicament metabolizat în ficat.
În plus, pentru a nu avea probleme cu ficatul, medicii recomandă să bei minimum 2 l de apă pe zi apă pentru a ajuta ficatul în procesul de detoxificare. Atunci când eşti hidratat, substanţele toxice sunt transportate mai repede spre ficat, iar procesul de detoxificare din corp se accelerează.