Afl─â dac─â e┼čti predispus la un accident vascular cerebral

1 2 jpg jpeg

ÔÇ×Am fost surprin┼či s─â descoperim c─â o propor┼úie extrem de ridicat─â a accidentelor vasculare cerebrale la nivel global poate fi atribuit─â polu─ârii atmosferice, ├«ndeosebi ├«n ┼ú─ârile ├«n curs de dezvoltare", afirm─â profesorul Valery L. Feigin de la Universitatea de Tehnologie din Auckland (Australia), care a condus studiul, citat de Agerpres.

Cercetarea desf─â┼čurat─â ├«n 188 de ┼ú─âri ├«ntre 1990 ┼či 2013 a trecut ├«n revist─â 17 factori de risc, oamenii de ┼čtiin┼ú─â descoperind c─â circa 90% din povara AVC s-ar putea atribui unor factori de risc de natur─â comportamental─â, cum ar fi fumatul, un regim alimentar nes─ân─âtos ┼či sedentarismul.

Principalii factori de risc

Circa 15 milioane de persoane sufer─â anual, ├«n lume, un AVC, 6 milioane mor din aceast─â cauz─â ┼či 5 milioane supravie┼úuiesc, dar cu handicapuri permanente.

Se cunosc principalii factori de risc, de┼či exist─â diferen┼úe ├«ntre ┼ú─âri: hipertensiune, alimenta┼úie s─ârac─â ├«n fructe ┼či legume, obezitate, sedentarism, fumat sau alimenta┼úie prea bogat─â ├«n zah─âr sau sare. Cercet─âtorii au descoperit ├«ns─â c─â ├«n ultimii 20 de ani rolul jucat de poluarea atmosferic─â a crescut semnificativ. Partea atribuit─â polu─ârii a fost evaluat─â la 33,7% ├«n ┼ú─ârile unde se ├«nregistreaz─â venituri mici ┼či mijlocii, fa┼ú─â de numai 10,2% ├«n ┼ú─ârile cu venituri mari ├«n 2013, ├«n mare cre┼čtere din 1990.

├Än Asia de Sud ┼či ├«n Africa sub-saharian─â, aceast─â parte a ajuns chiar la 40%, ├«ndeosebi din cauza polu─ârii aerului din interiorul caselor ca urmare a folosirii combustibililor solizi pentru ├«nc─âlzire sau preg─âtirea hranei.

├Än afar─â de poluare, mul┼úi al┼úi factori de risc joac─â un rol tot mai mare ├«n apari┼úia AVC la nivel mondial. Este cazul mai ales al obezit─â┼úii ┼či al sedentarismului.

Consumul de b─âuturi ├«ndulcite a crescut ┼či el cu 84%, duc├ónd la o cre┼čtere a riscului legat de acest factor cu 63%.

Controlând factorii de risc ce pot fi evitaţi, legaţi de modul de viaţă, "ar putea fi evitate aproape trei sferturi din AVC la nivel global", apreciază profesorul Feigin, care adresează guvernului un apel pentru taxarea sau legiferarea în privinţa fumatului, alcoolului, băuturilor îndulcite sau a grăsimilor saturate.

Cum recuno┼čti un AVC

Principalele simptome ale unui AVC includ furnic─âturi, amor┼úeal─â, tulbur─âri senzoriale, vedere neclar─â, ├«nce┼úo┼čat─â, pete sau puncte luminoase, vedere dubl─â merg├ónd p├ón─â la pierderea vederii.

De asemenea, mai pot ap─ârea tulbur─âri de vorbire, probleme de mers, c├ót ┼či dureri de cap severe, ├«nso┼úite de ame┼úeli, tulbur─âri de echilibru ┼či de coordonare. Simptomele unui AVC hemoragic pot fi similare celor produse de atacul ischemic, dar mai pot exista ┼či altele legate de hipertensiune intracranian─â (gre┼úuri, v─ârs─âturi, convulsii, com─â).