Află ce risc ai de a face diabet!
1 Ai o greutate peste medie? a) Sunt supraponderal. 1 p. b) Da, dar nu am prea mult peste medie.2 p. c) Nu.3 p. 2 Ai cazuri de diabet în familie? a) Da, am un caz de diabet în familie. 1 p. b) Da, dar nu este o rudă apropiată. 2 p. c) Nu. 3 p. 3 Faci sport în mod regulat? a) Nu, sunt mai degrabă sedentar. 1 p. b) Merg mult pe jos. 2 p. c) Sunt activ şi fac cu regularitate exerciţii fizice. 3 p.
a) Da, fumez de mult timp. 1 p.
b) Fumez foarte rar, doar ocazional. 2 p.
c) Nu fumez.3 p.
a) Da. 1 p.
b) Ocazional. 2 p.
c) Nu. 3 p.
a) Da, mi se întâmplă destul de des. 1 p.
b) Numai în perioade agitate. 2 p.
c) Foarte rar. 3 p.
a) Da, tot mai des în ultimul timp. 1 p.
b) Nu mi se întâmplă mereu. 2 p.
c) Nu. 3 p.
a) Da, am slăbit mult.1 p.
b) Am slăbit câteva kilograme. 2 p.
c) Am o greutate constantă.3 p.
a) Da. 1 p.
b) Da, dar numai când lucrez mult la calculator sau când citesc mult. 2 p.
c) Nu. 3 p.
a) Da. 1 p.
b) Numai dacă sunt adânci. 2 p.
c) Nu. 3 p.
Între 10 şi 15 puncte - Ai un risc crescut!
Chiar dacă semnalele pe care organismul tău ţi le trimite nu sunt deranjante şi crezi că eşti la adăpost de boli, se poate ca în viitor starea ta de sănătate să se înrăutăţească. Dacă ai răspuns afirmativ la majoritatea întrebărilor, este posibil să suferi de diabet. Nu ezita să te adresezi unui medic pentru a-ţi verifica nivelul de glucoză din sânge.
Între 16 şi 23 puncte - Eşti la limită
Te afli în categoria de risc, de aceea ar fi bine să faci câteva schimbări în stilul tău de viaţă, pentru a preveni apariţia bolii. În plus, supraveghează-ţi sănătatea, mergând la controale medicale regulate. N-ar fi rău să consulţi şi un medic, pentru a afla ce măsuri să adopţi în funcţie de istoricul tău medical.
Între 24 şi 30 puncte - Nu eşti în pericol
Te bucuri de o sănătate de invidiat. Nu renunţa la stilul tău de viaţă sănătos, la mişcare şi la o dietă echilibrată, care menţine nivelul normal al glicemiei. De asemenea, nu uita de controalele medicale regulate, care te vor ajuta să previi diabetul, dar şi alte afecţiuni deopotrivă.
* Consumă alimente cu multe fibre şi cu cât mai puţine grăsimi şi dulciuri.
* Include sportul în activităţile obişnuite, măcar 15 minute zilnic.
* Evită fumatul şi bea alcool cu măsură.
* Caută să diminuezi stresul prin activităţi relaxante şi prin consumul multor alimente bogate în vitamina C. şi ceai negru.
* Mergi la controalele medicale anuale.