Adevărat şi fals despre cancer
Iată, aşadar, câteva mituri explicate despre cancer!
Telefoanele mobile şi îndulcitorii artificiali provocă cancer
FALS: ,,În acest moment, nu există nici o dovadă care să susţină aceste afirmaţii şi legătura cu cancerul la oameni", susţine Jack Jacoub, medic oncolog în cadrul Memorial Care Cancer Institute, SUA.
De unde a pornit, însă, această informaţie falsă? Studiile realizate pe animale în 1970 au asociat îndulcitorii artificiali cu dezvoltarea cancerului, doar că aceste descoperiri nu se aplicau şi la oameni, potrivit Institutului Naţional de Cancer.
Totuşi, pentru că prevenirea bolii este mai uşoară decât vindecarea, Jack Jacoub îi sfătuieşte pe oameni să renunţe la alcool şi ţigări, să consume mai multe legume şi să-şi păstreze sub control greutatea cu ajutorul exerciţiilor.
Persoanele cu pielea închisă la culoare nu se îmbolnăvesc de cancer
: Persoanele cu o piele deschisă la culoare nu sunt mai predispuse să dezvolte cancer de piele.
Totuşi, medicii dermatologi avertizează că, indiferent de nuanţa pielii, pacienţii trebuie să-şi ia toate măsurile de prevenire atunci când se expun la soare, indiferent de anotimp, şi să folosească întotdeauna creme cu filtru de protecţie solară.
Grăsimea în exces afectează sănătatea inimii, însă nu te predispune la cancer
: Potrivit Societăţii Americane de Cancer, kilogramele în plus cresc şansele de îmbolnăvire cu cancer colorectal, de rinchi, de pancreas, cancer al vezicii biliare, tiroidian sau de prostată.
Astfel, inflamaţiile provocate de grăsimea în exces transformă celulele normale în celule canceroase prin modificarea ADN-ului lor. În plus, compuşii eliberaţi de celulele adipoase, între care estrogen sau insulină, duc la acelaşi rezultat.
Cancerul nu se transmite de la o persoană la alta
ADEVĂRAT: Cancerul nu se transmite de la om la om. Însă, unele virusuri care provoacă cancer se pot califica drept contagioase. Este vorba despre infecţia cu papiloma virus uman (HPV), un virus comun în ultimii zece ani, care cauzează anomalii ale celulelor sau tumori la nivelul pielii. Acest virus este responsabil pentru cele mai multe cancere orale şi de gât.
Deşi se credea că aceste tipuri de cancer sunt mai frecvente în rândul fumătorilor sau al consumatorilor înrăiţi de alcool, se pare că 70% dintre ele sunt atribuite infecţiei cu HPV. Virusul se răspândeşte în timpul actului sexual oral şi se poate manifesta ani mai târziu prin diagnosticarea cu cancer.
Deşi majoritatea persoanelor contractează de-alungul vieţii cel puţin o tulpină de HPV (în timpul actului sexual), multe dintre ele nu se vor transforma în cancer, precizează Robert Haddad, şeful departamentului de oncologie din cadrul Dana-Farber Cancer Institute din Boston.
Bronzul te protejează de cancerul de piele
: Expresia de ,,bronz sănătos'' ar trebui interzisă cu desăvârşire, spune Joshua Fox, specialist în cadrul Advanced Dermatology din New York, care adaugă că bronzul nu reprezintă nicidecum un ecran de protecţie împotriva razelor UV.
De asemenea, el susţine că o banală arsură provocată de soare creşte şansele unui diagnostic cu cancer de piele.