Adevărat sau fals despre CONSTIPAŢIE

1 2 jpg jpeg

Este normal s─â avem un scaun pe zi

FALS. Se consideră că este ideal ca frecvenţa scaunelor să fie de unul pe zi. Sunt persoane care au 3 scaune pe săptamână, altele 3 scaune pe zi, fără a fi vorba de dereglări de tranzit intestinal. Este vorba de constipaţie dacă numărul scaunelor este mai mic de 3 pe săptămână.

Poate fi cauzat─â ┼či de excesul de fibre

ADEV─éRAT. Fibrele sunt compu┼či prezen┼úi doar ├«n sursele de origine vegetal─â ÔÇô fructe, legume, cereale. Ele nu pot fi digerate sau absorbite, fiind importante pentru tranzitul intestinal, prevenid constipa┼úia.

Fibrele se ├«mpart ├«n solubile (formeaz─â o past─â ├«n amestec cu lichidele) ┼či insolubile (trec prin tractul digestiv f─âr─â s─â-┼či schimbe forma). Ideal este ca zilnic s─â consum─âm 30-40 g de fibre. Este bine de ┼čtiut c─â un aport mai mare are efecte contrare celui dorit, ├«ntruc├ót fibrele ├«n exces intr─â ├«n putrefac┼úie la nivelul colonului ┼či determin─â constipa┼úie.

Hidratarea are rol preventiv

ADEV─éRAT ┼či FALS. O hidratarea corespunz─âtoare (2 litri de ap─â pe zi) ajut─â la prevenirea ├«ngreun─ârii defeca┼úiei, ├«ns─â nu rezolv─â problema constipa┼úiei. Hidratarea trebuie ├«ns─â s─â ├«nso┼úeasc─â o alimenta┼úie cu aport suficient de fibre ┼či un stil de via┼ú─â activ, cu 30 de minute de mi┼čcare zilnic.

Laxativele nu trebuie luate pe termen lung

ADEV─éRAT. Ocazional, se poate recurge la administrarea laxativelor, care u┼čureaz─â eliminarea materiilor fecale. Nu trebuie abuzat de astfel de produse, ├«ntruc├ót organismul se obi┼čnuie┼čte cu ele, ceea ce perturb─â defeca┼úia normal─â ┼či se creeaz─â un cerc vicios, duc├ónd la apari┼úia constipa┼úiei.

Este normal să ai sânge în scaun

FALS. S├óngele ├«n scaun este un simptom care nu trebuie ignorat. Acest simptom arat─â c─â exist─â o leziune pe traseul tubului digestiv. Cele mai frecvente cauze ale acestui s├óngelui ├«n scaun sunt: hemoroizii, fisurile anale, polipii intestinali, dar ┼či cancerul de colon.

Este un efect advers al unor medicamente

ADEV─éRAT. Constipa┼úia poate surveni la persoanele care iau antiacide (mai ales cele cu calciu sau aluminiu), antihistamince, diuretice sau unele antidepresive. De asemenea, constipa┼úia poate fi cauzat─â de hipotiroidism, de scleroz─â multipl─â, depresie sau de Parkinson. Este bine de ┼čtiut ┼či c─â obiceiul frecvent de am├ónare a defeca┼úiei poate duce la apari┼úia constipa┼úiei.

Info

La nivelul tubului digestiv exist─â o structur─â nervoas─â controlat─â de creier ┼či care poate fi influen┼úat─â de modific─ârile emo┼úionale.