Jack Osbourne a fost diagnosticat cu scleroză multiplă la 3 săptămâni după ce a devenit tată
Om de televiziune şi fiu al celebrului rocker Ozzy Osbourne, Jack Osbourne suferă de scleroză multiplă de la 26 de ani, boală care l-a făcut să-şi schimbe stilul de viaţă.
Nici celebrităţile nu sunt ferite de probleme atunci când vine vorba de boală. Diagnosticat cu scleroză multiplă după ce şi-a pierdut 90% din vederea ochiului drept, realizatorul tv Jack Osbourne a aflat că suferă de această boală la 3 săptămâni după ce devenise tată pentru prima oară. „Eşti aşa, super încântat, da, am copilul ăsta, după care te pomeneşti cu o lovitură venită din senin”, a mărturisit Jack anul acesta pentru Yahoo Lifestyle despre momentul diagnosticului.
Citeşte şi: Manuela Hărăbor, mărturisiri despre ce înseamnă să creşti un copil cu autism
Jack Osbourne s-a luptat cu depresia din cauza sclerozei multiple
Un diagnostic precum scleroza multiplă poate fi terifiant şi la fel l-a perceput şi Jack Osbourne. Pentru că are zile în care se simte mai bine şi zile în care simptomele îi dau de furcă şi nu se poate mişca aşa cum îşi doreşte, fiul lui Ozzy a trecut prin momente depresive, mai ales că e o persoană activă, căreia nu-i place să stea la pat. În prezent, tânărul încearcă să nu se lase doborât de boală şi să-şi trăiască viaţa cât de activ poate: ţine prelegeri despre scleroza multiplă, încurajând suferinzii să facă tot ce pot pentru a merge înainte şi le povesteşte din experienţa lui cu boala, realizează emisiuni tv şi se menţine în formă prin practicarea alpinismului şi a surfingului şi prin adoptarea unui stil alimentar sănătos.
Scleroza multiplă, o boală a persoanelor la vârsta activă
Scleroza multiplă este principala cauză de dizabilitate a adulţilor tineri la nivel mondial, boala fiind diagnosticată în special la persoane cu vârste între 20 şi 40 de ani. În prezent, există opţiuni personalizate de tratament care să ţină boala sub control. „Tendinţa mondială şi inclusiv în România este spre dezideratul „fără dovezi de existenţă a bolii”. Adică tratamentul este atât de performant încât putem alege varianta optimă pentru pacient, ca acesta să nu mai facă niciun puseu de boală, deci să nu mai aibă simptomatologie. Tratamentul se personalizează şi în funcţie de preferinţele bolnavului, sunt pacienţi care doresc pastile, pacienţi care doresc injecţii, iar alţii, deşi nu doresc, au nevoie de tratament de linia a doua şi trebuie să vină la o perfuzie lunară. Boala nu este la fel pentru toţi pacienţii. În funcţie de momentul intrării în program, există pacienţi care au avut debutul bolii acum 15 ani, când nu beneficiau de tratamentele de acum, şi deci la ei calitatea vieţii este afectată. Cei care au fost diagnisticaţi mai recent şi care au avut acces la terapii mai noi, căci aşa a evoluat medicina, au o viaţă absolut normală, merg la job, au familie, pleacă în vacanţe şi aşa mai departe. Mulţi acuză fatigabilitate, se trezesc greu dimineaţa, le e greu să facă orice, e ca şi cum ai căra mereu o piatră după tine. Deşi simptomele lor sunt bine ţinute sub control, prezintă această fatigabilitate care face ca activităţile zilnice să fie de două ori mai grele. Dar, pentru că majoritatea sunt pacienţi tineri şi care respectă recomandările noastre, au o viaţă bună”, spune dr. Andreea Florea de la Spitalul Clinic Colentina.
Sursă foto: pagină Facebook Jack Osbourne