Aceste trei boli se pot vedea în palme! Ciroza, una dintre ele

Există afecţiuni care au, printre simptome, şi anumite modificări la nivelul pielii.

image

Unele semne de la nivelul palmelor pot semnala boli precum hipertiroidismul, ciroza sau endocardita infecţioasă!

Palmele umede, posibil semn al hipertiroidismului

Dereglare cauzată de excesul de hormoni tiroidieni, hipertiroidismul are manifestări diverse. Printre acestea se numără şi palmele umede şi transpiraţia abundentă.

În hipertiroidism apare o accelerare a metabolismului, care are urmări asupra multor organe și țesuturi, manifestându-se prin: puls rapid, palpitații, insomnie, scădere în greutate, în ciuda apetitului crescut, accelerarea tranzitului intestinal și a ritmului transpirației, tulburări de ciclu menstrual, scăderea fertilității, slăbiciune generală și intoleranță la căldură. Pot surveni și modificări metabolice de tipul hiperglicemiei, creșterea transaminazelor și tremorul fin al mâinilor. Și sistemul nervos este afectat, astfel că persoana cu hipertiroidie poate avea labilitate emoțională (alternanță plâns-râs), stări nervoase, agitație.

Coloraţia roşie a palmelor poate semnala ciroza

Unele boli ale ficatului sunt însoţite de modificări la nivelul pielii, fiind vorba despre aşa-numitele pete hepatice. Mâinile roşii cu pete pot fi semne de avertizare timpurie a cirozei. În jur de un sfert dintre cei cu ciroză au acest simptom, informează The Sun.

Eritemul palmar sau coloraţia roşietică a zonelor mai ridicate ale palmelor sau ale degetelor poate să apară în bolile de ficat, cel mai des în cazul cirozei, mai frecvent în cea alcoolică. „Mecanismul exact de apariţie a eritemului palmar nu este bine cunoscut, dar se pare ca sunt unele modificari circulatorii ale vaselor mici cauzate de modificarile unor substante din corp – prostacicline si oxidul nitric- deoarece ambele sunt crescute în bolile hepatice”, explică dr. Ditoiu Alecse Valerian, gastroenterolog-hepatolog, pe hepatite.ro.

image

În stânga, mâinile transpirate, semn de hipertiroidism, în centru, endocardita, iar în dreapta, petele hepatice din ciroză. Foto: The Sun

Petele roşii în palmă pot fi simptomul endocarditei infecţioase

Petele roşii în palme sau pe tălpi (numite leziuni Janeway) se numără printre simptomele endocarditei infecţioase, afecţiune caracterizată de prin inflamaţia mucoasei inimii (endocardul), a muşchilor cordului şi a valvelor. Este cauzată de o infecţie a endocardului, învelişul inimii.

Alte simptome ale endocarditei infecţioase sunt: durerea în piept în timpul respiraţiei, oboseala, respiraţia scurtă. Durerile articulare şi musculare, frisoanele, umflăturile la nivelul abdomenului sau picioarelor.

Vezi şi: Ce trebuie să ştii despre ciroza hepatică