Ce trebuie s─â ┼čtii despre ciroza hepatic─â

1 2 jpg jpeg

Boală hepatică progresivă, ciroza evoluează pe o perioadă îndelungată, 10-15 ani, când ajunge într-un stadiu ireversibil. Afecţiunea se caracterizată prin prezenţa unui ţesut fibros care înconjoară celulele hepatice normale, iar aspectul nodular al ficatului alterează funcţiile acestui organ.

Abuzul de alcool ┼či infec┼úia cu un virus hepatitic (B sau C) sunt cel mai frecvente cauze (90%) care duc la dezvoltarea cirozei. Diagnosticul este pus adesea la marii b─âutori de alcool (160 g alcool/zi, timp de 15 ani, la b─ârba┼úi, ┼či 60 g alcool/zi, timp de 10 ani, la femei).

Este bine de ┼čtiut c─â afec┼úiunea mai poate fi cauzat─â ┼či de: hepatita autoimun─â (sistemul imunitar atac─â propriile celule), acumularea de gr─âsimi ├«n ficat (steatoza hepatic─â nonalcoolic─â), unele afec┼úiuni ereditare (boala Wilson), precum ┼či de expunerea la substan┼úe toxice. Ficatul m─ârit, semn de boal─â ├Än faz─â incipient─â, ciroza nu prezint─â simptome. Pe m─âsur─â ce boala avanseaz─â, apar: umflarea ┼či ├«nt─ârirea ficatului (care duce la umflarea abdomenului), oboseal─â accentuat─â, cre┼čterea u┼čoar─â a temperaturii, sl─âbirea brusc─â, edeme la nivelul membrelor inferioare, ├«nro┼čirea palmelor ┼či a t─âlpilor, din cauza dilat─ârii vaselor mici de s├ónge.

S-a mai constatat c─â, la b─ârba┼úi, pot ap─ârea o atrofie a testiculelor ┼či c├óteva semne de feminizare (dezvoltarea exagerat─â a glandei mamare), precum ┼či lipsa dorin┼úei sexuale.

La femei, printre simptome se num─âr─â ┼či tulbur─ârile menstruale, mai precis absen┼úa menstrua┼úiei. ├Än stadii avansate, apare ┼či icterul. Pentru depistarea cirozei este nevoie de analize de s├ónge, precum ┼či de ecografie, diagnosticul fiind pus cu ajutorul biopsiei.

Pe lista complicaţiilor apărute în caz de ciroză alcoolică se numără ascita, care constă în acumularea de lichid în abdomen. De obicei, prezenţa ascitei indică un stadiu avansat al bolii. O altă complicaţie este encefalopatia hepatică, manifestată prin incapacitatea ficatului de a mai elimina toxinele.

De asemenea, pot ap─ârea complica┼úii hematologice, cum ar fi o anemie cauzat─â de caren┼úa de acid folic ori sc─âderea num─ârului de leucocite. Afec┼úiunea poate fi ├«nso┼úit─â ┼či de varice esofagiene, cu risc de rupere, implicit, de hemoragie. Din p─âcate, ciroza poate cre┼čte ┼či riscul de cancer al ficatului.

Obiectivul principal al tratamentului în ciroză este încetinirea evoluţiei bolii. Este de la sine înţeles că persoanele cu ciroză nu ar mai trebui să consume alcool.

Este nevoie, de asemenea, de adoptarea unei diete bogate ├«n vitamine ┼či al┼úi nutrimen┼úi, care s─â ajute la regenerarea celulelor ficatului. Pacie┼úii trebuie s─â consume alimente proaspete sau fierte, coapte sau pe gr─âtar, f─âr─â conserva┼úi ┼či condimente, s─â reduc─â aportul de sare, s─â evite pr─âjelile, dulciurile, s─â renun┼úe la sucuri acidulate ┼či la alimentele fierbin┼úi sau reci.

De asemenea, e bine ca alimentele s─â fie bine mestecate ├«nainte de ingerare, iar ultima mas─â s─â fie servit─â cu 2 ore ├«nainte de culcare. ├Än func┼úie de stadiul ┼či de tipul de ciroz─â, se face tratament individualizat. Se ┼úine cont ┼či de prevenirea sau reducerea altor complica┼úii, cum ar reten┼úia de lichide ┼či insuficien┼úa hepatic─â. O solu┼úie de tratament este transplantul hepatic.

Aproximativ 40% din pacienţii cu ciroză hepatică non-alcoolică prezintă deficite vitaminice ale vitaminelor liposolubile (A, E), 20% deficit de acid folic, iar 10% deficite ale complexului vitaminic B (acid nicotinic, tiamină, riboflavină, piridoxină, vitamina B12).

Aceste caren┼úe sunt mai frecvente ┼či mai severe la pacien┼úii cu ciroz─â alcoolic─â. Ele sunt cauzate de insuficien┼úa hepatic─â, diminuarea rezervelor hepatice, restric┼úiile dietetice ┼či de malabsorb┼úie.