7 moduri prin care poți preveni cancerul. Sfaturile medicului

image

Cancerul este o boală din ce în ce mai frecventă în zilele noastre, iar stilul de viaţă este implicat în apariţia acestei temute boli. 

Se estimează că în jur de 40% dintre cazurile de cancer sunt legate de modul nostru de viaţă şi de mediu. Evitarea factorilor de risc implicaţi în apariţia bolii este o modalitate bună de prevenţie a anumitor tipuri de cancer. Află mai multe despre cum poţi limita riscul de a face această boală!

Medicul Irina Mateieş ne oferă 7 sfaturi pentru a preveni cancerul atât la populația generală, cât și la mulți dintre supraviețuitori!

🟢 Nu fuma! Dacă ești fumător, cel mai util lucru pe care îl poți face pentru a reduce riscul de cancer este să te lași de fumat. Acest lucru, evident, nu este ușor de realizat. Să nu crezi că este vina ta, că nu ai voință sau alte asemenea basme - fumatul dă dependență și pentru a te lăsa este posibil să ai nevoie de produse cu nicotină de la farmacie (discută cu medicul tău de familie) și foarte posibil să îți fie de mare ajutor un psiholog.

🟢 Evită alcoolul! În ceea ce privește unele cancere și cantitățile moderate de alcool pot crește riscul. Din ce știm până acum, alcoolul crește riscul pentru cancerele - colorectal, sân, esofag, stomac, ficat, cancerele ORL (gură, laringe, faringe).

🟢 2/3 din farfurie să fie din plante, adică legume, fructe, leguminoase, cereale integrale, dacă nu ai alte probleme de sănătate care să te limiteze.

🟢 Limitează băturile dulci! Hidratează-te cu apă și folosește băuturile dulci ocazional!

🟢 Țintește către un minim de 150 de minute de activitate fizică moderată pe săptămână. Începe cu cât poți și adaugă pe măsură ce devii mai puternic!

🟢 Dormi bine! Ștabilește-ți o anumită oră la care să mergi la culcare și încearcă să te ții de ea.

🟢 Nu lua suplimente sau medicamente de care nu ai nevoie. Să nu crezi că poți înlocui o dietă echilibrată cu suplimente!