Tu știi cum te afectează sedentarismul?

O serie de probleme de sănătate apar pe fondul lipsei de mișcare. Iată când este cazul să renunți la comoditate și să previi tulburările favorizate de sedentarism.

Pielea și-a pierdut strălucirea

Dacă pielea are un aspect îmbătrânit și mai tern decât de obicei, lipsa mișcării poate fi de vină. Unele studii arată că exercițiile fizice moderate stimulează circulația și sistemul imunitar, ceea ce ajută pielea să-și păstreze strălucirea tinerească, potrivit Webmd.

image

Durerile și emoțiile negative pot fi consecința sedentarismului. Foto: Shutterstock

Te doare spatele

Când mușchii sunt slabi din cauza lipsei de activitate nu îți pot susține scheletul așa cum ar trebui. Prin urmare, micarea în fiecare zi previne o astfel de situație. Pilates, yoga și alte exerciții care folosesc stretching sunt bune pentru a construi  o musculature a spatelui care să susțină eficient schelatul și să nu genereze dureri de coloană.

Digestia este lentă

Când faci mișcare, colonul și mișcările colonului sunt mai eficiente. Se întâmplă acest lucru pentru că tonusul muscular sănătos al abdomenului și al diafragmei este, de asemenea, cheia pentru deplasarea deșeurilor alimentare prin ultimele segmente ale tractului digestiv. Exercițiile fizice constante te pot ajuta să-ți păstrezi o digestie bună, chiar și când îmbătrânești.

Ți-a crescut tensiunea, sau ai prediabet

Sedentarismul crește riscul de boli de inimă prin faptul că favorizează apariția hipertensiunii arteriale, un factor de risc mare pentru probleme cardiace, cum ar fi boala coronariană și atacul de cord. De asemenea, sedentarismul face complicat efortul corpului de a controla nivelul de zahăr din sânge și acest lucru poate conduce la o afectare a organismului numită prediabet. Vestea bună este că în acest stadiu, daunele pot fi reversibile dacă se intervine cu dietă și mișcare.

Ai început să ai „toane”!

Lipsa mișcării nu-ți afectează doar sănătatea fizică. Din cauza sedentarismului cresc sentimentele de anxietate și depresie, scrie Webmd.Ține cont de faptul că atunci când faci sport se eliberează în corp substanțe care întrețin starea de bine, de aceea este indicat să faci exerciții cardio, să mergi pe jos, pe bicicletă sau să aleargi fiindcă aceste activități te vor stimula și îți vor îmbunătăți stara de spirit și stima de sine.

Ești mereu obosit

Oboseala poate veni și din lipsa de activitate. Acest lucre se explică prin faptul că exercițiile fizice ajută circulația sângelui șo, implicit, la furnizarea de oxigen și de substanțe nutritive către țesuturi. Dacă lșipsește mișcarea și circulația este afectată, iar corpul nu primește aceeași cantitate de nutrienți de care are nevoie pentru a te menține într-o formă optima și plin de energie.  

Citește și Antiviralele. De ce nu sunt indicate tuturor