5 boli la care te predispune diabetul

1 2 jpg jpeg

Diabetul zaharat de tip 2 este determinat de factori genetici, dar şi de obezitatea abdominală, de stres şi de un stil de viaţă sedentar. Însă semnele specifice diabetului de tip 2 (precum urinarea frecventă şi ingerarea unei cantităţi mari de alimente) pot apărea în doar jumătate din cazuri.

În faza de început a bolii, mai pot să apară infecţii cutanate şi genito-urinare. Potrivit specialiştilor, există şi cazuri izolate în care diabetul zaharat poate avea şi un început mai „zgomotos”, cu tulburări de vedere şi cu leziuni la nivelul picioarelor.

Apnee în somn

Apneea în somn se caracterizată prin pauze respiratorii în timpul somnului care se repetă frecvent. Pauzele pot fi cu oprirea respiraţiei (apnee) sau doar cu micşorarea fluxului de aer (hipopnee). La adult, apneea este definită ca oprirea respiraţiei cu durata de cel puţin 10 secunde. Cu fiecare apnee sau hipopnee, nivelul de oxigen din sânge scade brusc. În consecinţă, creierul primeşte un semnal care trezeşte persoana din somn şi respiraţia se reia, de cele mai multe ori cu zgomot.

Cea mai frecventă formă de apnee în somn este cea obstructivă. În perioada de veghe şi în mod normal în timpul somnului, muşchii de la nivelul gâtului menţin deschise căile aeriene superioare şi astfel, aerul intră în plămâni. De asemenea, musculatura gâtului şi a limbii se relaxează excesiv în timpul somnului, ceea ce duce la închiderea căilor aeriene superioare, în ciuda efortului respirator.

Această afecţiune este mai frecventă la bărbaţii de vârstă medie şi obezi, cu o circumferinţă mai mare a gâtului.

Afecţiuni auditive

Pierderea treptată a auzului este de două ori mai frecventă în rândul persoanelor diagnosticate cu diabet. Diabetul poate duce la pierderea auzului prin deteriorarea vaselor mici de sânge din urechea internă, la fel cum afectează vasele de sânge de la nivelul ochilor şi rinichilor, susţin cercetătorii. Astfel, cel mai bun mod de a-ţi proteja auzul este de a ţine sub control nivelul de zahăr din sânge.

Infecţii gingivale

Persoanele diagnosticate cu diabet zaharat sunt mult mai predispuse să dezvolte paradontoză, o infecţie a gingiei şi a osului, care poate îngreuna mestecatul şi provoca chiar pierderea dinţilor. Acest lucru se datorează, în mare parte, nivelului crescut de zahăr din sânge, care modifică cantitatea de colagen din ţesuturi.

Disfuncţii erectile

Aproximativ 75% dintre bărbaţii care suferă de diabet pot întâmpina probleme erectile, arată un studiu al Asociaţiei Americane de Diabet. Astfel, aceste tulburări sexuale pot apărea pe fond psihic sau ca urmare a diminuării cantităţii de testosteron, o problemă comună în rândul bărbaţilor cu diabet, mai ales cei supraponderali.

Candidoză

Infecţiile la nivelul pielii, precum candidoza sunt complicaţii comune la cei cu diabet prost controlat, afectând în special pliurile (regiunea inghinală, perineul, plicile submamare, axilele), riscul fiind mai mare la supraponderali, dar şi cavitatea bucală sau organele genitale.

În momentul în care candidozele genitale au o evoluţie cronică, recidivantă, cu răspuns nesatisfăcător la tratamentul corect aplicat, testarea nivelului glicemiei este o măsură salvatoare. Orice infecţie menifestata la un diabetic, în special dacă asociază durere, roşeaţă, puroi, tumefierea zonei, un miros neplăcut şi căldură locală, trebuie tratată prompt.