10 întrebări despre ulcer
1. Ce este?
Este o ulceraţie care se formează în mucoasa din interiorul stomacului sau a duodenului. Acesta utilizează sucul gastric pentru a descompune alimentele consumate, fiind acoperit într-un strat gros de mucus pentru a-l proteja de substanţele dăunătoare. Dacă regenerarea peretelui tubului digestiv este perturbată, se formează o gaură în interiorul stomacului, de câţiva milimetri, acest lucru însemnând apariţia ulcerului. Se disting 2 forme: ulcerul duodenal, situat la nivelul duodenului şi cel gastric, situat în stomac. 2. Din ce cauză apare?
Ulcerul gastro-duodenal poate apărea pe fondul unui nivel de stres crescut, a unei alimentaţii acide, a alcoolului sau a fumatului. Unele dintre cele mai frecvente cauze sunt infecţia cu bacteria Helicobacter pylori, precum şi folosirea antiinflamatoarelor precum aspirina sau ibuprofenul.
3. Care sunt cele mai întâlnite simptome?
O serie de simptome pot fi asociate cu ulcerul, însă pentru a avea un diagnostic sigur, cel mai indicat este să mergi la un consult la un medic specialist. Printre acestea se numără: oboseala şi un nivel scăzut de energie, durerile şi arsurile stomacului, în special noaptea, migrenele, acumularea kilogramelor sau slăbitul într-un timp foarte scurt, insomnia, anxietatea, disconfortul în timp ce mănânci sau bei, anemia, balonarea sau durerea abdominală surdă şi stările de vomă.
În urma unui consult, doctorul va analiza istoricul medical, acordând atenţie simptomelor prezente şi medicamentelor pe care pacientul le ia. Pentru a putea depista dacă acesta are ulcer sunt necesare un set de analize, probe de sânge şi de scaun. Se poate face şi un test de respiraţie cu ajutorul căruia poate fi depistată bacteria Helicobacter pylori. Endoscopia digestivă superioară în timpul căreia se poate preleva şi o probă pentru biopsie, pune cu certitudine diagnosticul!
Citeşte şi:
Medicul recomandă eliminarea alimentelor care pot înteţi durerea sau care produc mult acid în stomac şi o dietă echilibrată. Totodată, evitarea stresului, renunţarea la fumat, la alcool şi la antiinflamatoare sunt utile.
Este un tip de ulcer rezistent la tratament, care nu poate fi vindecat. De obicei, ulcerul răspunde bine la un tratament cu antibiotice sau la reducerea acidului gastric, însă cel de tip refractar, nu. Acest lucru poate fi rezultatul mai multor factori, cum ar fi neluarea medicamentelor prescrise, fumatul sau consumul de alcool în exces, ori din cauza unei boli, cum ar fi cancerul de stomac.
Dacă este netratat, da. Pot apărea o serie de complicaţii precum infecţiile, sângerările, cancerul sau leziunile interne.
Majoritatea tipurilor de ulcer se pot trata cu medicamentele prescrise de doctor, însă, în anumite situaţii, este necesară operaţia. Este important să tratezi ulcerul încă din faza incipientă. Dacă acesta s-a declanşat în urma infecţiei cu Helicobacter pylori, va trebui să iei antibiotice şi medicamente care vor împiedica celulele stomacului să producă acid, chiar dacă simptomele vor dispărea curând, ca să te asiguri că bacteria a fost eliminată.
Există posibilitatea ca organismul să fi fost contaminat cu Helicobacter pylori încă din copilărie, însă acest lucru nu garantează apariţia ulcerului. Singura metodă care te-ar putea ajuta să nu intri în contact cu această bacterie este igiena riguroasă, care implică spălarea mâinilor cu apă şi săpun de fiecare dată când mergi la toaletă sau după ce ai fost într-un mediu public.
Ulcerul nu este contagios. Cu toate acestea, bacteria Helicobacter pylori care cauzează boala este foarte molipsitoare în condiţii de igienă precară.