10 întrebări despre ulcer

1 2 jpg jpeg

1. Ce este?

Este o ulcera┼úie care se formeaz─â ├«n mucoasa din interiorul stomacului sau a duodenului. Acesta utilizeaz─â sucul gastric pentru a descompune alimentele consumate, fiind acoperit ├«ntr-un strat gros de mucus pentru a-l proteja de substan┼úele d─âun─âtoare. Dac─â regenerarea peretelui tubului digestiv este perturbat─â, se formeaz─â o gaur─â ├«n interiorul stomacului, de c├ó┼úiva milimetri, acest lucru ├«nsemn├ónd apari┼úia ulcerului. Se disting 2 forme: ulcerul duodenal, situat la nivelul duodenului ┼či cel gastric, situat ├«n stomac. 2. Din ce cauz─â apare?

Ulcerul gastro-duodenal poate ap─ârea pe fondul unui nivel de stres crescut, a unei alimenta┼úii acide, a alcoolului sau a fumatului. Unele dintre cele mai frecvente cauze sunt infec┼úia cu bacteria Helicobacter pylori, precum ┼či folosirea antiinflamatoarelor precum aspirina sau ibuprofenul.

3. Care sunt cele mai întâlnite simptome?

O serie de simptome pot fi asociate cu ulcerul, ├«ns─â pentru a avea un diagnostic sigur, cel mai indicat este s─â mergi la un consult la un medic specialist. Printre acestea se num─âr─â: oboseala ┼či un nivel sc─âzut de energie, durerile ┼či arsurile stomacului, ├«n special noaptea, migrenele, acumularea kilogramelor sau sl─âbitul ├«ntr-un timp foarte scurt, insomnia, anxietatea, disconfortul ├«n timp ce m─ân├ónci sau bei, anemia, balonarea sau durerea abdominal─â surd─â ┼či st─ârile de vom─â.

├Än urma unui consult, doctorul va analiza istoricul medical, acord├ónd aten┼úie simptomelor prezente ┼či medicamentelor pe care pacientul le ia. Pentru a putea depista dac─â acesta are ulcer sunt necesare un set de analize, probe de s├ónge ┼či de scaun. Se poate face ┼či un test de respira┼úie cu ajutorul c─âruia poate fi depistat─â bacteria Helicobacter pylori. Endoscopia digestiv─â superioar─â ├«n timpul c─âreia se poate preleva ┼či o prob─â pentru biopsie, pune cu certitudine diagnosticul!

Cite┼čte ┼či:

Medicul recomand─â eliminarea alimentelor care pot ├«nte┼úi durerea sau care produc mult acid ├«n stomac ┼či o diet─â echilibrat─â. Totodat─â, evitarea stresului, renun┼úarea la fumat, la alcool ┼či la antiinflamatoare sunt utile.

Este un tip de ulcer rezistent la tratament, care nu poate fi vindecat. De obicei, ulcerul răspunde bine la un tratament cu antibiotice sau la reducerea acidului gastric, însă cel de tip refractar, nu. Acest lucru poate fi rezultatul mai multor factori, cum ar fi neluarea medicamentelor prescrise, fumatul sau consumul de alcool în exces, ori din cauza unei boli, cum ar fi cancerul de stomac.

Dacă este netratat, da. Pot apărea o serie de complicaţii precum infecţiile, sângerările, cancerul sau leziunile interne.

Majoritatea tipurilor de ulcer se pot trata cu medicamentele prescrise de doctor, ├«ns─â, ├«n anumite situa┼úii, este necesar─â opera┼úia. Este important s─â tratezi ulcerul ├«nc─â din faza incipient─â. Dac─â acesta s-a declan┼čat ├«n urma infec┼úiei cu Helicobacter pylori, va trebui s─â iei antibiotice ┼či medicamente care vor ├«mpiedica celulele stomacului s─â produc─â acid, chiar dac─â simptomele vor disp─ârea cur├ónd, ca s─â te asiguri c─â bacteria a fost eliminat─â.

Exist─â posibilitatea ca organismul s─â fi fost contaminat cu Helicobacter pylori ├«nc─â din copil─ârie, ├«ns─â acest lucru nu garanteaz─â apari┼úia ulcerului. Singura metod─â care te-ar putea ajuta s─â nu intri ├«n contact cu aceast─â bacterie este igiena riguroas─â, care implic─â sp─âlarea m├óinilor cu ap─â ┼či s─âpun de fiecare dat─â c├ónd mergi la toalet─â sau dup─â ce ai fost ├«ntr-un mediu public.

Ulcerul nu este contagios. Cu toate acestea, bacteria Helicobacter pylori care cauzează boala este foarte molipsitoare în condiţii de igienă precară.