Ce sunt limfocitele - Când trebuie să ajungeti la doctor

1 sindromul gilbert ce este si de la ce apare jpg jpeg

Limfocitele sunt un tip de leucocite (globule albe) care se produc un maduva osoasa a oaselor late, si se gasesc in sangele din vase, dar si in limfa sau organele limfatice (amigdale, ganglioni, splina, timus, apendice, etc). Limfocitele sunt componentele primare ale sistemului imunitar al organismului.

Limfocitele asigura imunitate, avand doua tipuri de raspunsuri imune: imunitatea umorala si imunitatea mediata celular.  Asadar, daca aveti imunitatea scazuta medicul va investiga nivelul de limfocite din organism. 

Ce sunt limfocitele - Exista 3 tipuri principale de limfocite: limfocite B, limfocite T si celule NK (natural killer). Primele doua sunt esentiale pentru raspunsurile imune.

Ce sunt limfocitele - Limfocitele T 

Functia limfocitelor celulelor T este de a scana si monitoriza continuu celulele pentru infectie si riscul de infectare. Atunci cand limfocitele T identifica si isi aminteste un patogen, va actiona asupra lui. Aceste limfocite T distrug de asemenea celulele canceroase, motiv pentru care sunt incluse intr-o abordare promitatoare a tratamentului pentru cancer.

Limfocitele T pot fi de trei tipuri:

Celule T citotoxice – scaneaza suprafata celulelor pentru a vedea daca e vorba de o invazie cu germeni. Daca da, distrug aceste celule.

Celule T Helper – „ajuta” alte celule ale sistemului imunitar sa controleze raspunsul imun impotriva elementelor straine. 

Celule T reglatoare – numite si celule supresoare, suprima raspunsul celulelor B si a altor celule T la antigene.

Ce sunt limfocitele - Limfocitele B

Limfocitele B nu ataca si distrug celulele, virusuri sau bacterii. In schimb, produc proteine numite anticorpi care se lipesc de suprafata patogenului, dezactivandu-i si semnalizand ale componente ale sistemului imunitar sa le indeparteze. Raman in organism timp de decenii si devin celule de memorie, care isi amintesc antigeni descoperiti anterior si ajuta sistemul imun sa raspunda mai repede la atacuri viitoare.

Celulele NK – natural killer 

Rolul lor este similar cu al celulelor citotoxice, actionand direct asupra celulelor patogene. Aceste celule numite si „ucigas innascut”, au o functie cheie in imunitatea innascuta.

Sursa