Ce spune aspectul unghiilor despre sănătatea ta

1 unghii jpg jpeg

Unghiile au fost dintotdeauna un indicator important în ceea ce priveşte starea de sănătate, prin examinarea lor putând fi identificate variate afecţiuni.

Spre exemplu, unghiile fragile, care se rup uşor, şi cele care prezintă dungi albe pot prezenta o carenţă de calciu, în timp ce zonele albe de sub unghii pot indica o infecţie fungică. De asemenea, prin examinarea atentă a unghiilor se pot identifica şi diverse afecţiuni, nu doar simple carenţe de vitamine sau minerale. Desigur, pentru un diagnostic cert, este nevoie şi de analize specifice.

Unghiile pale pot semnala afecţiuni serioase

Unghiile lipsite de culoare, albicioase, pot fi un indicator pentru anemie, malnutriţie, afecţiuni hepatice şi chiar insuficienţă cardiacă. De asemenea, unghiile de un alb intens, cu linii maro în partea inferioară, pot indica prezenţa icterului.

Culoarea unghiilor, radiografie a stării de sănătate

Specialiştii ne îndeamnă să acordăm o atenţie deosebită culorii unghiilor, întrucât aceasta ne poate dezvălui informaţii preţioase despre starea noastră actuală de sănătate. Spre exemplu, unghiile de culoare albăstruie pot fi un semnal de alarmă în cazul afecţiunilor pulmonare, precum emfizemul pulmonar. De asemenea, albastrul de pe unghii poate fi un semn al lipsei de oxigen în corp. Nuanţele foarte închise, care duc spre negru, deficit de vitamina B12 sau chiar cancer, în anumite cazuri. Nuanţele de verde de pe unghii sunt deseori asociate cu alergii sau infecţii bacteriene, în timp ce galbenul indică boli ale sistemului limfatic sau respirator. De altfel, în unele cazuri, unghiile galbene pot fi rezultatul unei bronşite acute.

Atenţie la formă şi la modificări!

Forma unghiilor, pe lângă culoarea acestora, poate semnala diverse probleme medicale. Unghiile crăpate şi uscate pot fi un semn al unei infecţii fungice, în timp ce marginile umflate ale unghiilor pot indica afecţiuni grave, precum lupus sau tulburări ale ţesutului conjunctiv. Până şi unghiile roase nu ar trebui ignorate, fiindcă acestea sunt un semn clar al anxietăţii şi stresului prelungit.

Sfaturi pentru menţinerea sănătăţii şi frumuseţii unghiilor

Pentru a ne păstra unghile frumoase şi sănătoase, este foarte important să apelăm la o serie de trucuri simple, precum folosirea, în mod zilnic, a unei creme pentru hidratarea mâinilor şi unghiilor şi, în cazul doamnelor, evitarea folosirii acetonei. De asemenea, este foarte important ca unghiile să rămână curate şi uscate. Dieta nu trebuie nici ea ignorată, fiind foarte importantă în menţinerea sănătăţii unghiilor. Este foarte importantă o dietă variată, bogată în fructe şi legume pentru a se evita carenţele de vitamine şi minerale, ce pot avea un impact negativ asupra apectului şi sănătăţii unghiilor.

Anca-Teodora Popa

Citeşte şi: Arată-mi unghiile şi am să-ţi spun de ce suferi! Ce arată unghiile despre sănătatea ta