Curiozităţi despre unghii. De ce cresc mai repede cele de la mâini

1 unghii jpg jpeg

Anexe naturale ale pielii, unghiile cresc continuu de-a lungul vieţii. Există factori care determină ritmul lor de creştere, cum ar fi sexul, vârsta şi chiar anotimpurile.

Lamă semidură, unghia este formată din straturi de cheratină, care îi conferă o anume duritate. Rolul unghiilor este de a proteja vârful degetelor, această parte fiind bogată în terminaţii nervoase. Aspectul unghiilor poate oferi informaţii despre starea generală de sănătate. De exemplu, subţierea şi exfolierea lor pot fi cauzate de hidratarea necorespunzătoare. Îngroşarea şi curbarea lor pot fi semne de carenţă de fier, în timp ce petele albe pot fi puse pe seama unui aport redus de zinc. De asemenea, îngălbenirea lor poate semnala lipsa de vitamina E sau poate apărea în cazul folosirii frecvente a ojelor.   

De ce au ritm de creştere diferit

Probabil mulţi dintre noi am observat că unghiile de la mâini cresc mai repede decât cele de la picioare. Acest mecanism biologic al organismului uman a fost observat din timpuri străvechi, dar doar recent oamenii de ştiinţă au cercetat acest aspect. Există mai multe ipoteze care explică diferenţa. O posibilă explicaţie este că tocirea lor datorată faptului că folosim mai des mâinile stimulează şi creşterea lor. Un alt motiv ar fi faptul că se află mai aproape de inimă, iar fluxul de sânge mai mare le-ar stimula creşterea, prin bogăţia de substanţe nutritive de care beneficiază. Unghiile au nevoie de circuit sangvin, de oxigenare şi de anumiţi nutrienţi pentru a avea un aspect sănătos. Orice traumă la nivelul lor poate întrerupe conexiunile microscopice care le „hrăneşte”, afectându-le nu numai aspectul, ci şi ritmul de creştere. Şi purtarea încălţămintei ar fi un factor care ar determina ritmul mai scăzut de creştere a unghiilor de la picioare.

De asemenea, la bărbaţi s-ar părea că unghiile cresc mai repede (cu excepţia femeilor gravide). S-a observat şi că unghiile au un ritm mai rapid de creştere vara, acest lucru având legătură cu o mai bună absorbţie a vitaminei D. Pe măsura înaintării în vârstă, ritmul de creştere a unghiilor scade.