Arată-mi unghiile şi am să-ţi spun de ce suferi! Ce arată unghiile despre sănătatea ta

1 shutterstock 413810710 jpg jpeg

Forma şi culoarea unghiilor pot oferi indicii clare despre afecţiunile de care suferim. Ştiai că petele albe sunt cauzate de infecţii şi lovituri şi mai puţin de carenţele de minerale?

Unghiile îngrijite spun multe despre starea noastră de sănătate. Când sunt fragile, casante, striate, pătate, îngălbenite sau înnegrite, ele trădează o igienă necorespunzătoare a mâinilor, dar şi deficienţele de minerale şi de vitamine din corp. Carenţele de substanţe nutritive pot provoca serioase probleme de sănătate, de la anemii până la complicaţii tiroidiene.

Sunt casante? Probabil nu te hidratezi suficient   

Dacă ai observat că unghiile tale se exfoliază uşor şi se subţiază, probabil nu te hidratezi corespunzător. O altă cauză este deficitul de biotină (face parte din complexul vitaminic B), dar şi această problemă se poate remedia prin alimentaţie. Consumă frecvent conopidă, linte şi arahide, pentru că sunt bogate în biotină. Hidratezi unghiile din interior şi dacă iei câte 1.000 mg de ulei de peşte pe zi, care conţine acizi graşi esenţiali întregului organism. Extern, poţi face fricţionări de două ori pe zi cu ulei de migdale. Dacă problema nu dispare, mergi la medic să-ţi prescrie o serie de analize de rutină, în urma cărora vei depista eventualele carenţe din corp.

Carenţa de fier duce la curbarea lor

Dacă unghiile tale se îngroaşă şi se curbează, e posibil să ai carenţă de fier. Mănâncă mai multe alimente şi legume bogate în acest mineral vital pentru sănătate. Îl poţi găsi în carnea roşie, sfeclă, spanac, salată, pătrunjel. Dacă analizele medicale arată că ai un nivel scăzut de fier, medicul îţi poate recomanda suplimente cu fier.

Crestele verticale trădează vârsta

În caz că nu ştiai, ridicăturile verticale care apar pe unghii semnifică vârsta mai înaintată, aşa cum ridurile feţei dau de gol anii de viaţă. Poţi netezi crestele aplicând pe unghii câteva picături de ulei de migdale. Ca să reduci aspectul inestetic, ia o pilă şi lustruieşte puţin suprafaţa unghiei.

Îngălbenirea, semn al lipsei de vitamina E

Dacă unghiile se îngălbenesc, este posibil să ai o carenţă de vitamina E. De asemenea, îngălbenirea poate apărea şi dacă nu laşi unghiile să „respire“ suficient, de pildă, dacă obişnuieşti să le dai des cu ojă. E bine să laşi un interval de cel puţin 3 zile până la următorarea aplicare de ojă. Specialiştii recomandă suplimente cu vitamina E, de 2 ori pe zi, dar şi consumul de migdale, alune de pădure, arahide, cartofi dulci şi ulei din germeni de grâu, care este şi un bun antioxidant.

De ce apar petele albe

Cel mai adesea, petele albe apărute pe suprafaţa unghiei sunt cauzate de lovituri. În puţine situaţii, acestea survin ca urmare a carenţelor de minerale, cum este deficitul de zinc. Totuşi, dacă analizele medicale arată o lipsă de zinc, medicul îţi va recomanda o dietă care să cuprindă carne roşie, seminţe de susan, seminţe de dovleac şi mazăre, bogate în acest mineral. Vestea bună este că petele albe cauzate de traumatisme dispar odată cu creşterea unghiei.

Soluţii naturale pentru unghii bolnave

Fitoterapeutul Ruxandra Constantina ne-a explicat că starea unghiilor reflectă, de obicei, afecţiuni interne. Extern, ajută băile călduţe cu ulei de măsline, cu ulei de cătină, suc de lămâie, lapte cald şi ulei de ricin călduţ. Sucul de lămâie este un remediu cu rezultate bune când unghiile se exfoliază. Eficiente în problemele unghiilor sunt şi unguentele cu extract de muşeţel, frunze de măslin şi gălbenele, precum şi uleiurile vegetale presate la rece, fricţionările cu capsule de vitamina A şi E. Poţi întări unghiile cu ulei esenţial de lămâie sau de lavandă şi cu ceară de albine şi propolis.

Caseta specialistului

Dr. Oana Clătici

medic primar dermatolog

Spitalul Universitar de Urgenţă, Bucureşti

Detergenţii de vase usucă unghiile

Când îţi îngrijeşti unghiile, foloseşte produse de calitate pentru manichiură şi pedichiură. E bine să porţi mănuşi de menaj când speli vasele cu substanţe chimice, care usucă unghiile şi cuticulele. Schimbă mănuşile periodic pentru a preveni posibilele acumulări ale fungilor. Ca să previi încarnarea unghiilor, taie-le puţin mai mult decât vârful degetului. Dacă sunt casante, taie-le după baie, când se aplică şi o cremă hidratantă pe mâini. Dacă mergi la un salon de cosmetică, asigură-te că instrumentarul este sterilizat cu adevărat (poţi contracta infecţii cutanate diverse: bacteriene, micotice, până la infectarea cu virusul hepatitei B, C, HIV)