Ce gustare sănătoasă te ajuta să slăbești?

Ne place să ronțăim ceva între mese, dar nu toate gustările potolesc pofta de mâncare.

Există un ingredient care face acest lucru și își găsește locul în planurile alimentare ale celor care țin dietă, datorită compoziției lor nutriționale.

slabire_shutterstock 759358522 (1) jpg

Ouăle fierte tari te ajută să menții sațietatea și ajută în procedul de slăbire. Foto: Shutterstock

Conform MedicalNewsToday, un singur ou conține mai puțin de 80 de calorii și are șase grame de proteine puternice. Iar proteinele au o reputație solidă pentru că te ajută să te simți sătul pentru perioade mai lungi de timp. Așadar, despre ouă este vorba!

Într-un studiu din 2014 publicat în Missouri Medicine, cercetătorii au găsit dovezi care susțin consumul de proteine ca un instrument pentru gestionarea greutății.

De ce să alegi ouăle fierte?

Proteinele nu sunt singurul nutrient din ou care îl face o alegere mai inteligentă decât alte gustări mai puțin dense în nutrienți. Ouăle conțin și grăsimi. Grăsimile pot contribui și ele la senzația de sațietate atunci când simți că ți-e foame, lăsându-te mai puțin predispus să mănânci  înainte de următoarea masă.

După cum notează un expert în nutriție într-un articol Healthline, grăsimile rămân în stomac și intestin mult după ce alți nutrienți au dispărut.

Astfel, grăsimea dintr-un singur ou, în combinație cu proteinele poate oferi suficientă sațietate pentru a ține poftele la distanță.

Consumul de proteine a fost legat de pierderea în greutate. Un studiu din 2012 din The Journal of Nutrition a concluzionat că aportul zilnic regulat de proteine a temperat tendințele indivizilor de a continua să câștige în greutate. Similar, un studiu din 2014 din Nutrition & Metabolism a notat că, atunci când sunt ingerate cu moderație, alimentele bogate în proteine ar putea îmbunătăți sațietatea și metabolismul corpului prin creșterea "efectului termic."

Ce este efectul termic?

După cum este descris într-o recenzie din 2019 din Journal of the American College of Nutrition, efectul termic este o schimbare metabolică care are loc după consumarea unei mese. Practic, pe măsură ce corpul transformă alimentele în energie, tendința metabolică normală a corpului poate începe să crească. Deși consumul de grăsimi nu pare să producă un efect termic semnificativ, consumul de proteine o face.

Vitamina D

Un alt posibil beneficiu al ouălor pentru controlul greutății este conținutul lor de vitamina D. Healthline explică faptul că un singur ou poate oferi aproximativ 5% din valoarea zilnică recomandată de vitamina D pentru un adult.

Într-un studiu clinic randomizat din 2019 publicat în Clinical Endocrinology, participanții obezi care și-au crescut aportul de vitamina D au înregistrat o scădere a grăsimii și a masei corporale. Prin urmare, mai multe ouă fierte tari în gustări ar putea fi o modalitate delicioasă de a rămâne în formă.

Când să le mănânci?

Dacă vrei să mănânci ouă pe baza recomandărilor științifice, ia în considerare să faci dintr-un ou fiert tare (sau două) prima gustare a zilei.

Într-un studiu din 2012 din European Journal of Nutrition, bărbații care au mâncat micul dejun bogat în ouă au mâncat mai puțin pe parcursul zilei comparativ cu colegii lor care au primit mese bogate în carbohidrați și sărace în proteine. Ca urmare, autorii studiului au concluzionat că consumul de alimente bogate în proteine la începutul zilei ar putea fi cheia pentru a rămâne pe o traiectorie sănătoasă și săracă în calorii pe tot parcursul zilei. Cu alte cuvinte, consumul de ouă mai devreme ar putea împiedica tentația de a ajunge la gustări mai puțin nutritive mai târziu.

Deși ouăle fierte singure nu te vor ajuta să atingi greutatea dorită, ele sunt o adăugare atrăgătoare și accesibilă la o dietă bine echilibrată. Așa că, data viitoare când simți nevoia de o gustare, alege un ou fiert tare!

Sursa: Health Digest