Ce fructe uscate pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale

Hipertensiunea arterială poate trece neobservată. Probabil nu ai simptome până când nu se complică și devine o problemă gravă de sănătate, precum accidentul vascular cerebral, anevrismul, atacul de cord sau demența vasculară. Deoarece o treime dintre persoanele cu hipertensiune arterială nu sunt conștiente de starea lor, medicii subliniază importanța verificării tensiunii arteriale cel puțin o dată pe an.

stafide jpeg

Stafidele contin potasiu care ajuta la controlul hipertesiunii. Foto: Shutterstock

Un diagnostic de hipertensiune arterială nu înseamnă neapărat că va trebui să iei medicamente. Împreună cu medicul poți analiza îndeaproape factorii de risc cardiovascular și poți crea un plan pentru gestionarea tensiunii arteriale. Aceasta ar putea include exerciții fizice, limitarea consumului de alcool, renunțarea la fumat și asigurarea unui somn bun. De asemenea, va trebui să faci modificări sănătoase pentru inima în dieta ta, cum ar fi reducerea alimentelor bogate în sodiu în timp ce adaugi alimente bogate în potasiu. Și poți începe să reduci hipertensiunea arterială, cu un aliment care este probabil deja în bucătărie: stafidele.

Stafidele sunt bogate în potasiu

Mulți nu ne luăm din dietă cele 3.400 de miligrame recomandate de potasiu pe zi pentru bărbați și 2.600 pentru femei. O cutie mică de stafide oferă 320 de miligrame de potasiu, care este sub 10% din valoarea zilnică pentru bărbați și 12% pentru femei.

Potasiul ajută la menținerea nivelului de lichide în echilibru și trage excesul de sodiu din organism. Menținerea unui raport scăzut de sodiu este importantă pentru controlul tensiunii arteriale crescute. Un studiu din 2022 din European Heart Journal a constatat că persoanele care aveau mai mult potasiu în dieta lor aveau tensiune arterială mai scăzută și un risc redus de boli cardiovasculare, în special în rândul femeilor.

Alte alimente bogate în potasiu

Dacă nu-ți plac stafidele, există o mulțime de alimente bogate în potasiu care pot controla tensiunea arterială. Poate știi deja că bananele sunt o sursă bună de potasiu, dar o banană mare oferă mai puțin potasiu decât o cutie mică de stafide.

Îți place fructul pasiunii? Jumătate de cistron de fructul pasiunii conține 411 miligrame de potasiu cu 114 calorii. Uncastron  de kiwi are doar 110 de calorii și îți oferă 562 de miligrame de potasiu. Persoanele care doresc să limiteze zahărul pot apela la o jumătate de castron de avocado, care oferă 354 de miligrame de potasiu.

Nu mănânci fructe? Legumele, fasolea și lactatele sunt, de asemenea, surse bune de potasiu. Un cartof roșu mediu sau o ceașcă de igname fierte oferă ambele mai mult de 900 de miligrame de potasiu. Un pumn de fasole neagră gătită are 305 miligrame de potasiu. De asemenea, o ceașcă de iaurt fără grăsimi are 628 de miligrame de potasiu.

Sursa: Health Digest