Ce este radioterapia - cum ajuta la vindecarea pacientilor cu cancer
Radioterapia reprezinta utilizarea radiatiilor ionizante pentru a distruge celulele de natura canceroasa si a opri cresterea si dividerea acestora.
De la descoperirea razelor X, acum 100 de ani, radiatiile s-au folosit din ce in ce mai mult in medicina, atat pentru diagnosticare (imagini luate cu raze X) cat si tratament (radioterapia). Desi radioterapia poate afecta si celulele sanatoase, acestea se repara de obicei singure. Tratamentul radioterapeutic poate vindeca cancerul si poate reduce sansa ca acesta sa revina dupa operatie. Este de asemenea folosit pentru a ameliora simptomele cancerului.
Cele mai frecvente localizări la femei sunt: cancerul de sân, cancerul uterin, iar la bărbati, cancerul de prostată şi, bineînţeles, cancerul colo-rectal, cancerul pulmonar. Astea sunt indicaţiile cele mai frecvente pentru radioterapie.
Ce este radioterapia - Radioterapia este folosita:
- distruge tumoarea → scop curativ
- ameliora simptomele → scop paliativ
- scopul curativ se manifesta in cazurile in care exista probabilitatea unei supravietuiri pe termen lung dupa aplicarea tratamentului si presupune distrugerea tumorii. In acest caz radioterapia poate fi folosita separat sau inainte/dupa operatie sau chimioterapie.
Majoritatea pacientilor includ radioterapia in tratament si considera ca efectele secundare sunt temperate. Radioterapia nu se recomanda la pacientii cu boli inflamatorii cornice in aria care ar trebui iradiata, cu deficite de reparare ale ADN (diverse anomalii genetice), copiii mici (<3 ani), femeile insarcinate (risc de mutatii fetale), pacientii cu stare generala alterata, pentru care efortul de a face cateva sedinte de iradiere este excesiv si risca, de fapt, sa-i grabească sfarsitul.
Situatii in care chirurgia este de preferat: unele tipuri de cancere care sunt foarte putin (melanomul malign) sau deloc sensibile (carcinom verucos) la radioterapie.