Ce cauze au transpiraţiile nocturne?

1 transpiratiile nocturne jpg jpeg

Dacă dormi într-un dormitor în care este o temperatură normală, transpiraţia abundentă pe timpul nopţii poate fi semnul unor probleme de sănătate. Iată la ce trebuie să fii atent!

Cel mai adesea, transpira┼úiile nocturne sunt cauzate de o tulburare endocrin─â, ├«ns─â pot ascunde ┼či alte probleme precum diabet, afec┼úiuni pulmonare, hepatice ori renale, infec┼úii, tulbur─âri psihosomatice, obezitate sau chiar leucemie.

Transpira┼úiile de cauz─â endocrin─â au o serie de caracteristici specifice. Acestea fie sunt permanente, atunci c├ónd ne confrunt─âm cu hipertiroidie, fie apar ├«n condi┼úiile unei cre┼čteri bru┼čte a tensiunii arteriale. De aceea, ├«n momentul ├«n care se manifest─â, ar fi util s─â facem o m─âsurare a tensiunii arteriale ┼či a pulsului. Alte cauze ale sudora┼úiilor abundente sunt obezitatea, tulbur─ârile de menopauz─â ├«n cazul femeilor ori un sindrom febril.

Atenţie la asocierea cu alte simptome!

Speciali┼čtii spun c─â sudora┼úia abundent─â poate ap─ârea ┼či ├«n cazul persoanelor care consum─â alcool ├«n cantit─â┼úi mari cu pu┼úin timp ├«nainte de culcare, dar ┼či atunci c├ónd dormitorul nu este aerisit suficient, iar temperatura din camer─â este prea ridicat─â. ├Äntr-o astfel de situa┼úie, este suficient ca ace┼čti factori s─â fie ├«nl─âtura┼úi pentru ca simptomul s─â dispar─â. Pe de alt─â parte, transpira┼úiile excesive pe timpul nop┼úii pot fi asociate ┼či cu alte simptome, precum febr─â sau tuse, semnal├ónd instalarea unei tuberculoze sau unei alte afec┼úiuni a pl─âm├ónilor.

Consultul medical este necesar

Atunci c├ónd transpira┼úiile excesive apar pe parcursul a mai multe nop┼úi, este indicat s─â consult─âm medicul ┼či, la recomandarea acestuia, s─â facem o serie de analize ale s├óngelui, un dozaj hormonal ┼či alte investiga┼úii medicale cum ar fi o radiografie pulmonar─â. De asemenea, pentru atenuarea transpira┼úiilor nocturne este indicat s─â adopt─âm un stil de via┼ú─â s─ân─âtos, s─â evit─âm consumul de alcool ┼či fumatul, s─â p─âstr─âm o temperatur─â de maximum 23 de grade Celsius ├«n dormitor ┼či s─â aerisim camera ├«n mod corespunz─âtor.