Ce analize ar trebui să faci pe durata sarcinii?
Orice femeie însărcinată sau care şi-a planificat o sarcină îşi doreşte să aibă un copil sănătos, Medicii atrag atenţia că investigaţiile medicale din timpul sarcinii reduc cu 80% riscul de a avea un copil bolnav.
Potrivit Dr. Erghin Hagicalil, specialist în Obstretică Ginecologie la Clinica Eva Medical, primele analize detaliate sunt necesare în primul trimestru de sarcină, apoi trebuie repetate în trimestrele ll şi lll de sarcină. Iată ce investigaţii trebuie făcute şi ce rol au.
Trimestrul I. Consultaţia şi analizele
Consultaţia reprezintă primă întâlnire a viitoarei mămici cu medicul ginecolog şi este urmată de o serie de analize prin care pacienta şi medicul se asigură că mama nu are o problemă de sănătate care ar putea afecta evoluţia sarcinii şi starea fătului: analize de sânge care atestă absenţa anemiei şi a problemelor de coagulare (hemoleucograma completă, coagulograma), analize care evaluează funcţia ficatului şi rinichilor (transaminaze, uree, creatinină, acid uric, profil lipidic, glicemie) precum şi dozări hormonale.
”Este foarte important să fie evaluată prezenţa sau absenţa imunizării pentru anumite infecţii care pot avea efecte nedorite asupra mamei sau a fătului, precum: profil TORCH, screening pentru hepatita B şi C, HIV, VDRL, precum şi examen complet al secreţiei vaginale, sumarul de urină şi urocultura). Nu în ultimul rând trebuie determinate grupele de sânge ale mamei şi tatălui, iar în funcţie de anamneză este posibil să mai fie prescrise şi alte analize suplimentare”, explică Dr. Erghin Hagicalil.
Daca RH-ul e negativ, trebuie investigat şi tatăl. În cazul în care acesta are RH pozitiv, există riscul pierderii de sarcina, dar cu ajutorul unui vaccin problema se poate rezolva. Dacă RH-ul tatălui e negativ, nu este nevoie de tratament.
Examenul Babeş-Papanicolau se face pentru identificarea modificărilor celulare anormale de la nivelul cervixului şi pentru depistarea cancerului de col uterin.
RBW (VDRL,THPA) sunt testele depistează sifilisul, o boală care poate provoca avort spontan şi care necesită tratament şi supraveghere medicală strictă.
Dublu-testul se realizează între săptămânile 11 şi 14, pentru depistarea riscului anomaliilor genetice pentru Sindromul Down.
Amniocenteza din primul trimestru de sarcină poate descoperi la copil existenţa sindromului Down. Analiza este solicitată de medic, în cazul în care, după interpretarea analizelor generale, suspectează o problemă. Această investigaţie poate diagnostica foarte precis afecţiunile genetice.
Ecografia Prima ecografie este, de asemenea, extrem de importantă, deoarece confirmă sarcina, viabilitatea embrionului şi stabileşte vârsta gestaţională şi se realizează începând cu săptămâna 6.
”A doua şi cea mai importantă ecografie, efectuată în săptămânile 11-13 de sarcină, reprezintă morfologia de prim trimestru şi verifică dacă este corectă conformaţia fătului şi poate depista unele anomalii majore de structură ale acestuia”, subliniază Dr. Hagicalil.
Trimestrul II. Ecografia de morfologie fetală şi teste de sânge
În al doilea trimestru de sarcină, dezvoltarea fătului este rapidă, iar cu ajutorul unei ecografii de morfologie fetală, realizată între săptămânile 21 şi 23, se poate stabili sexul bebeluşului, se apreciază structura şi dezvoltarea organelor, lichidul amniotic, mărimea şi localizarea placentei, colul uterin, precum şi circulaţia la nivelul cordonului ombilical şi arterelor uterine materne. Procedura poate releva anomaliile fetale cu o precizie de aproximativ 60%.
Măsurarea tensiunii arteriale poate depista prezenţa hipertensiunii gestaţionale.
Este indicată măsurarea nivelului hemoglobinei şi al celui de leucocite, chiar dacă s-a efectuat şi în primul trimestru - Hemoleucograma (HGL şi VSH) -, aceasta având rolul de a depista o eventuală anemie şi, respectiv, existenţa unei infecţii. Aceste afecţiuni trebuie tratate, pentru că pot afecta dezvoltarea fătului şi sănătatea mamei.
Transaminazele (TGP şi TGO) arată dacă ficatul funcţionează normal.
Colesterolul si trigliceridele trebuie măsurate pentru a fi impuse eventuale restricţii alimentare.
Creatinina şi urea verifică funcţia rinichilor, ca şi urocultura sau sumarul de urină. Aceasta din urmă mai este importantă pentru depistarea glucozei în sânge (semn de diabet) şi pentru diagnosticarea preeclampsiei, o complicaţie a sarcinii care le poate afecta pe gravide în cel de-al treilea trimestru de sarcină.
Glicemia reflectă cantitatea de glucoză din sânge şi arată dacă există riscul ca mama să facă diabet gestaţional.
Calcemia este, de asemenea, foarte importantă pentru dezvoltarea normală a bebeluşului, dar şi pentru sănătatea mamei.
Trimestrul III. Ecografie, Doppler şi analize de sânge
Cu ajutorul ecografiei fetale cu biometrie realizată în a 32-a săptămână de sarcină, medicul specialist examinează poziţia placentei şi a cordonului ombilical, evaluează dimensiunile şi greutatea fătului şi poate depista anomalii cardiace minore sau anomalii ale sistemelor nervos central ori musculo-scheletal.
Examenul Doppler este o investigaţie care măsoară fluxul sangvin în anumite regiuni anatomice ale fătului, pentru a depista eventuale blocaje pe vasele de sânge, care ar putea împiedica oxigenarea normală a bebeluşului.
Analize
Şi în trimestrul III este obligatorie repetarea unor examene medicale efectuate şi în primele două trimestre de sarcină, în funcţie de valorile obţinute anterior. Printre testele obligatorii mai sunt: anemia, examenul de urină şi examenul bacteriologic de secreţie vaginală.