Cât poți sta într-un picior? Îţi arată cum stai cu sănătatea

Se pare că această simplă provocare, de a sta într-un picior îți poate spune multe despre starea ta de sănătate generală și despre procesul de îmbătrânire, potrivit unui nou studiu realizat de clinica Mayo.

image

Poți lucra în fiecare zi la înbunătățirea echilibrului. Foto: Shutterstock

Cercetătorii au descoperit că timpul cât reușești să stai pe un singur picior poate fi un barometru mai bun al îmbătrânirii, mai bun decât modificările forței musculare sau mersul.

Dacă echilibrul tău este precar, poți fi la un risc mai mare de căzături, care devin o problemă serioasă de sănătate mai ales pe măsură ce îmbătrânești.

Ce arată studiul despre echilibru și vârstă?

Studiul a implicat 40 de adulți sănătoși, cu vârste de peste 50 de ani, dintre care jumătate aveau peste 65 de ani. Participanții au fost testați pentru a vedea cât de bine își pot menține echilibrul pe ambele picioare, dar și pe piciorul lor dominant și non-dominant, atât cu ochii deschiși, cât și cu ochii închiși.

Rezultatele au arătat că abilitatea de a sta pe piciorul non-dominant scade cu o medie de 2,2 secunde per decadă, iar pe piciorul dominant, scăderea este de aproximativ 1,7 secunde pe decadă. Această schimbare în echilibru reflectă, conform cercetătorilor, efectele trecerii timpului asupra forței musculare și a unor sisteme esențiale din corp, cum ar fi sistemul vestibular (legat de urechea internă) și sistemul somatosenzorial (responsabil de percepția poziției și mișcării).

De ce este echilibrul atât de important?

Unul dintre autorii studiului, dr. Kenton Kaufman, explică faptul că echilibrul reprezintă o măsură semnificativă a sănătății generale.

Dacă echilibrul tău este afectat, riscul de căzături crește, fie că ești în mișcare sau nu. Pentru adulții în vârstă, căzăturile sunt una dintre principalele cauze de accidentare.

Cum poți folosi acest test în viața de zi cu zi?

Kaufman recomandă ca cei peste 65 de ani să încerce să stea pe un singur picior timp de cel puțin 30 de secunde. Dacă nu reușești să-ți menții echilibrul pentru cinci secunde, poate fi un semnal că ar trebui să-ți îmbunătățești stabilitatea. Exercițiile de echilibru nu sunt complicate și nu ai nevoie de echipament special pentru a le face, le poți integra în rutina ta zilnică, iar puțină practică ajută mult.

Practici zilnice pentru un echilibru mai bun

Încearcă să faci acest exercițiu o dată pe săptămână: stai pe un singur picior, poate chiar în timp ce te speli pe dinți sau gătești. Nu trebuie să fie complicat, iar cu timpul, vei observa cum echilibrul și încrederea în propria stabilitate se îmbunătățesc. Pe lângă acest exercițiu, alte activități care îmbunătățesc echilibrul sunt yoga, tai chi și exercițiile de forță.

Echilibrul, un semnal al îmbătrânirii sănătoase

Adulții din grupurile de vârstă 30-40 de ani pot sta în medie pe un picior aproximativ un minut, cei din grupa 50-60 în jur de 45 de secunde, iar cei din grupa 70 pot să își mențină echilibrul pe un picior pentru 26 de secunde. Deci, dacă la 65 de ani poți sta pe un picior pentru 30 de secunde, faci o treabă excelentă în menținerea sănătății tale.

Sursa: People