Cât de des ar trebui schimbate și spălate cearșafurile?

Experții recomandă schimbarea cearșafurilor o dată pe săptămână, iată de ce.

Potrivit Wirecutter, ar trebui să schimbi lenjeria de pat o data pe săptămână. Publicația atrage atenția asupra faptului că pe durata unei săptămâni în care dormi în același pat, zi de zi, lenjeria de pat colectează fragmente de piele, fluide și uleiuri corporale. La acestea se adaugă praful, acarienii și (dacă ai o pisică sau un câine) păr de animale de companie.

image

Dacă ai un animal de companie care urcă în pat, poate fi nevoie să speli așternuturile la câteva zile. Foto: Shutterstock. 

Schimbarea săptămânală a cearșafurilor este indicată în primul rând pentru igienă, scrie Wirecutter, dar este important și pentru a preveni declanșarea unor afecțiuni precum alergiile care pot fi favorizate de acarieni și praf.

Dar, pe langă faptul că schimbi cearșafurile săptămânal, trebuie să le și speli corect astfel încât să nu le scurtezi durata de viață, și totodată să te asiguri și că devin cu adevărat curate.

Ocupă-te mai întâi de pete

Dacă există pete vizibile pe cearșafuri, folosește un agent de îndepărtare a petelor care va funcționa pentru majoritatea alimentelor, murdăriei și fluidelor corporale. Trebuei să urmați întocmai instrucțiunile de pe eticheta rodusului, care implică de obicei acoperirea cu produs a zonei pătate, eventual pe amblele părți ale țesăturii și frecarea ușoară pentru a ajuta agentul de curățare să pătrundă în materiai.

Pentru pete mai dure, cum ar fi cele de sânge, cafea sau vin se folosesc porduse mai dure, dar aplicate tot local. Se lasă peste noapte, înainte de a pune lenjeria de pat la spălat. Este bine de știut că şi detergentul de vase funcționează pentru a îndepărta petele de grăsime lăsate de alimente.

 Temperaturile potrivite

Mulţi specialişti spun că temperatura ideală la care germenii sunt distruşi este cea de 60 de grade Celsius. În cazul aşternuturilor copiilor, este normal să folosești apă fierbinte pentru a dezinfecta lenjeria de pat (după o boală, accidente precum pipi în pat și pentru a scăpa de acarieni). De aceea, pentru copii ar trebui să alegi de la început lenjerie care poate fi spălată energic și la temperaturi ridicate.

Înălbitor, doar pentru cearșafuri albe

Dacă îți plac cearșafurile impecabile, atunci poate ar trebui să cumperi doar cearșafuri albe, pe care să le poți spăla cu înălbitor. Mai mult, cearșafurile albe nu se decolorează la spălări repetate, deci este recomandat să le alegem dacă nu vrem să ne facem griji în privința aspectului spălăcit.

Balsamurile de rufe, de evitat

Balsamurile lasă reziduuri care scad capacitaea de a respire a țesăturii și pe cea de absorbție. Și dacă aceste tipuri de reziduuri se acumulează peste timp, s-ar putea să nu mai fie confortabil dormitul. Pentru a prelungi durata de viață a țesăturilor, dacă alegeți să spălați cu apă caldă, uscarea ar trebui să se facă natural, pentru a nu deteriora materialul.

Citește și Sunt stângacii mai inteligenți?