Cât de des ar trebui să faci duș? Probabil mai rar decât crezi!

Ești o persoană care consideră dușul zilnic un ritual indispensabil pentru a începe ziua? Potrivit dermatologului Dr. Mary Stevenson, profesor de dermatologie la NYU Langone Health din New York, frecvența cu care faci duș ar trebui să depindă de mai mulți factori personali, precum tipul tău de piele, vârsta și nivelul de activitate fizică.

De câte ori pe săptămână este recomandat să faci duș?

În general, Dr. Stevenson sugerează că ar trebui să faci duș la fiecare două-trei zile, dacă stilul tău de viață nu implică activități intense sau transpirație abundentă.

Cap de dus femeie FOTO Shutterstock jpg

Dermatologii nu recomandă dusul zilnic. Foto: Shutterstock. 

Dacă obișnuiești să mergi la sală sau să faci sport zilnic, atunci este evident necesar să te speli după fiecare sesiune de antrenament. Însă, dacă rutina ta zilnică nu implică multă mișcare, spălatul mai rar ar putea fi benefic pentru pielea ta.

Chiar și atunci când faci duș, felul în care te speli este la fel de important ca frecvența. Dr. Stevenson explică faptul că nu este necesar să te săpunești pe tot corpul.

Concentrează-te pe zonele cheie:

  • Axile.
  • Zona inghinală.
  • Picioare.

Această metodă, denumită adesea „privates-pits-piggies” (zone intime-axile-picioare), te ajută să îndepărtezi mirosurile neplăcute fără să îți agresezi pielea.

De ce să eviți să te săpunești prea des?

Săpunul este un detergent care descompune stratul superior de uleiuri naturale al pielii. Aceste uleiuri sunt esențiale pentru menținerea barierei pielii și pentru hidratarea celulelor. Dacă folosești săpun pe întreg corpul zilnic, riști să îți usuci excesiv pielea, ceea ce poate duce la iritații și sensibilitate.

Pentru a-ți proteja pielea, Dr. Stevenson recomandă produse mai blânde, cum ar fi cele destinate pielii sensibile sau formule pentru bebeluși.

Dușurile scurte și apa călduță sunt cheia

Un alt sfat util este să eviți dușurile lungi și fierbinți. Acestea pot perturba uleiurile naturale și bariera pielii.

De aceea:

  • Limitează durata dușului la trei minute.
  • Folosește apă călduță, nu fierbinte.

Dacă îți adaptezi obiceiurile de igienă în funcție de stilul tău de viață și de nevoile pielii tale, vei observa beneficii pe termen lung.

Sursă: The Sun