Care este cel mai bun moment al zilei pentru a arde calorii prin sport?

Oamenii de știință au descoperit că genele responsabile de stimularea metabolismului sunt mai active într-un anumit moment al zilei, scrie Express.

Excesul de greutate și obezitatea sunt enumerate ca factori de risc pentru majoritatea problemelor de sănătate. Kilogramele suplimentare te fac mai vulnerabil la afecțiuni grave, cum ar fi diabetul, hipertensiunea arterială și colesterolul crescut, de exemplu. Prin urmare, pierderea în greutate o modalitate excelentă de a îmbunătăți sănătatea, iar despre mișcare se știe că ajută la pierderea în greutate, mai ales atunci când este combinată cu o dietă sănătoasă.

Mai nou, cercetătorii cred că au descoperit momentul optim pentru a face mișcare atsfel încât să pierzi și în greutate.

O echipă de la Universitatea Karolinska din Suedia, și de la Universitatea din Copenhaga, Danemarca, a descoperit că procesele biologice relevante depind de ritmurile circadiene ale celulelor.

Mai exact, s-a dovedit că exercițiile fizice realizate dimineața târziu ar arde mai multe calorii.

Ca parte a cercetării, specialiștii au comparat rezultatele antrenamentelor făcute dimineața cu cele realizate seara. Testele au fost efectuate pe animale de laborator care au făcut antrenamente de mare intensitate și apoi le-a fost studiat țesutul adipos (grăsimea corporală). În plus, cercetătorii au studiat care gene erau active în momentul anternamentelor și au desoperit o activitate mai intensă dimineața, și un efect mai puternic în privința arderilor.

Specialiștii suțin că „genele antrenamentului de dimineață” au descompus grăsimea producând căldură și mitocondrii în țesutul adipos, mai eficient decât în cazul antrenamentelor de seară.

 Sală de fitness- sport- exercitii -antrenament FOTO Shutterstock

Până la prânz, ardem cele mai multe calorii dacă facem sport. Foto: Shuttertock

Într-un comunicat de presă, profesorul Juleen R Zierath de la Institutul Karolinska, a declarat: „Rezultatele noastre sugerează că exercițiile de dimineață târziu ar putea fi mai eficiente decât exercițiile de seara târziu în ceea ce privește stimularea metabolismului și arderea grăsimilor și s-ar putea dovedi valoroase pentru persoanele supraponderale.”

Șoarecii de laborator au fost folosiți în studiu, deoarece împărtășesc multe funcții fiziologice de bază cu oamenii și sunt un model cu niște corespondențe utile fiziologiei și metabolismului uman.

Dar există și diferențe importante, precum faptul că șoarecii sunt nocturni.

„Momentul potrivit pare a fi important pentru echilibrul energetic al organismului și pentru îmbunătățirea beneficiilor pentru sănătate ale exercițiilor fizice, dar sunt necesare mai multe studii pentru a trage concluzii de încredere cu privire la relevanța descoperirilor noastre pentru oameni”, a adăugat cercetătoarea Zierath.

Alte avantaje ale exercițiilor de dimineață

Descoperirile au venit după ce un studiu anterior, publicat în Jurnalul European de Cardiologie Preventivă în noiembrie 2022, a concluzionat că exercițiile între orele 8:00 și 11:00 sunt legate de cel mai mic risc de boli de inimă și accident vascular cerebral.

Autorul studiului, Gali Albalak, de la Centrul Medical al Universității din Leiden, a spus: „Descoperirile noastre se adaugă la dovezile privind beneficiile pentru sănătate de a fi activ fizic, sugerând că activitatea de dimineață, și în special dimineața târziu, poate fi cea mai avantajoasă.”

Cercetări separate, publicate de British Journal of Sports Medicine, au descoperit că persoanele în vârstă care se angajează în exerciții de dimineață au experimentat performanțe cognitive mai bune mai târziu în cursul zilei.

Autorul principal, Michael Wheeler, de la Baker Heart and Diabetes Institute, a comentat: „Acest studiu evidențiază modul în care schimbări relativ simple ale rutinei tale zilnice ar putea avea un beneficiu semnificativ asupra sănătății tale cognitive.

„De asemenea, dezvăluie că într-o zi putem fi capabili să facem anumite tipuri de exerciții pentru a îmbunătăți abilitățile cognitive specifice, cum ar fi memoria sau învățarea.”

Vezi și Sânge în scaun? Iată despre ce poate fi vorba!