Care este cea mai bună brânză pentru tine? Află adevărul!

Bogată în proteine, calciu, vitamine și aminoacizi esențiali, brânza este un aliment bogat în calorii și poate avea un conținut ridicat de grăsimi și sodiu, scrie CNN Health.

„Dacă vă place brânza, ar putea fi o sursă bună de protein și de calciu. Dar este nevoie de moderație,  pentru că poate deforma silueta, fiind bogată în calorii”, a declarat pentru CNN Lourdes Castro Mortillaro, dietetician și directorul Laboratorului de Alimente NYU.

Proteina din brânză este o alternativă bună la proteinele derivate din carne, deoarece este de origine animală și conține toți aminoacizii esențiali de care organismul are nevoie, dar nu îi poate sintetiza singur, potrivit lui Castro Mortillaro.

Acest lucru face ca brânza să fie o sursă de proteine complete, dar, ca în cazul tuturor lucrurilor legate de nutriție, echilibrul general constă în ceea ce mănânci zi de zi, nu doar în porția de brânză.

Care brânză este cea mai sănătoasă? Răspunsul depinde de corpul tău și de nevoile lui  nutriționale, dar iată câteva indicații de la experți.

Ricotta

Numele brânzei se traduce prin „fiartă iarăși”, iar Castro Mortillaro a explicat că ricotta autentică este produsă prin tratarea zerului care rămâne după coagularea laptelui (cum ar fi laptele de oaie) pentru a produce brânză (cum ar fi pecorino).

Ricotta are o concentrație mare de proteine din zer, care ușor absorbite de organism.

„Proteinele din zer sunt dintre cele mai absorbabile forme de proteine și conțin o gamă foarte largă de aminoacizi”, a spus Martorano. „Așadar, acesta este cea mai bună variantă pentru cineva care caută să-și dezvolte mușchii, să-și crească puterea și, în același timp să piardă grăsime și greutate.”

shutterstock 410928598 jpg

Branza proaspătă, moale oferă mai multe vantaje sănătății. Foto: Shutterstock

Castro Mortillaro a subliniat, modul ecologic de produicție a ricottei, deoarece folosește produsele secundare rămase de la fabricarea brânzeturilor. „Este foarte toscan”, a adăugat ea.

Brânza tare

Castro Mortillaro crede că brânzeturile mai tari, cum ar fi Parmigiano, pecorino sau gouda, sunt, de asemenea, printre cele mai sănătoase opțiuni, atunci când sunt consumate cu moderație.

Deoarece conțin mai puțină apă și sunt mai concentrate, „brânzeturile tari vor avea un conținut mai mare de calciu și probabil că te vei sătura să o consume în cantități mai mici, așa că vei avea tendința să mănânci în exces”, a spus ea.

Cu toate acestea, deoarece sunt mai concentrate, brânzeturile mai tari pot avea și un conținut mai mare de sodiu decât cele mai moi.

„Dacă ești hipertensiv sau chiar trebuie să-ți controlezi aportul de sodiu sau poate ai probleme cu rinichii, atunci probabil că ar fi mai bine să optezi pentru o brânză mai moale”, a spus Castro Mortillaro.

Cea mai bună brânză pentru gestionarea greutății

Dacă îți urmărești greutatea, proteina te mentine satul mai mult timp și te ajută să ți dezvolți masa musculară.

Brânzeturile care sunt bogate în proteine și mai puțin în grăsimi sunt opțiuni excelente pentru cei care doresc să își gestioneze greutatea, a spus Martorano.

O modalitate bună de a determina ce brânzeturi se încadrează în această categorie este să iei în considerare un raport de proteine ​​și calorii de 1:10, potrivit lui Martorano.

„Pentru fiecare 100 de calorii, ar trebui să existe cel puțin 10 grame de proteine – asta vă va spune dacă este o sursă bună de proteine și, implicit, o brânză mai sănătoasă”, a explicat ea.

Unele brânzeturi pe care ea le-a recomandat pe baza acestui lucru sunt brânza elvețiană slabă, brânza cheddar slabă și ricotta.

Brânza de evitat

Dacă este posibil, ferește-te de brânzeturile foarte procesate, inclusiv brânza topită și feliile ambalate individual.

„Brânza care se stoarce, brânza americană, chiar și cremă de brânză oferă proteine minime pentru un conținut mult mai mare de grăsimi și sodiu”, a spus Martorano.

Unele dintre soiurile de brânză procesată nu sunt nici măcar clasificate din punct de vedere tehnic drept „brânză” de către Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente, ci drept „alimente cu brânză procesată pasteurizată” sau „produse din brânză procesată pasteurizată”, în funcție de procentul de brânză reală pe care îl conțin împreună cu alte ingrediente.

„Proaspătul este întotdeauna mai bun”, potrivit lui Martorano.

Castro Mortillaro crede că, dacă scopul tău specific nu este să slăbești, brânza cu grăsime ar trebui să aibă un loc în dieta ta.

Unele brânzeturi pot fi, de asemenea, o sursă bună de probiotice, potrivit lui Martorano, care a indicat că feta, brânza de capră și brânza făcută din lapte crud sau nepasteurizat sunt opțiuni excelente.

Soiurile de brânză artizanală, totuși, pot costa mult.

Moderație în toate 

Cel mai bine este să ne gândim la brânza ca un agent de aromatizare, mai degrabă decât ca o masă în sine, spune Castro Mortillaro.

„În loc să folosiți brânza ca principală sursă de nutrienți, trebuie considerate o parte”, a spus Martorano pentru CNN.

„Dacă asociem acea brânză cu altceva – o legumă, cereale integrale, o va face o masă mai satisfăcătoare și sățioasă”, a explicat ea.

Ricotta la micul dejun, combinată cu niște fulgi de ovăz și fructe, ar putea fi un început sănătos de zi, a sugerat Martorano.

O gustare de după-amiază cu brânză elvețiană și legume, sau un biscuit de cereale integrale, ar fi, de asemenea, o idee bună, a spus ea.

În cele din urmă, cu excepția cazului în care există preocupări specifice pe care trebuie să le țineți cont, cea mai sănătoasă brânză este cea preferată, savurată cu