Când şi de ce ai nevoie de kinetoterapie?
Cu siguranţă ai auzit de nenumărate ori discuţii despre recuperare prin kinetoterapie şi probabil că te întrebi când ai nevoie de astfel de metode? Pentru a înţelege mai bine este important să ştii ce anume este de fapt kinetoterapia. În rezumat, kinetoterapia este de fapt o terapie prin mişcare, dacă vrei să te rezumi la o definiţie simplă.
Această terapie se aplică atât adulţilor cât şi copiilor, vârsta nefiind un factor determinant. Atunci când vrei să apelezi la astfel de metode de recuperare, cel mai bine este să găseşti specialişti în domeniu, care să ştie foarte bine ce anume au de făcut. Spre exemplu, poţi merge la Fiziolife pentru kinetoterapie în Bucureşti, unde vei găsi specialişti cu o vastă experienţă, care lucrează într-un mediu modern, special adaptat pentru a oferi servicii premium.
Şi bebeluşii pot merge la kinetoterapie
Având în vedere că fiecare sugar are anumite nevoi, ţinând cont de tulburările sau dizabilităţile pe care le are, un kinetoterapeut bun va crea programe speciale, individualizate, astfel încât fiecare copil care ajunge în cabinet să se bucure de cele mai bune tratamente. Sunt şi scopuri comune ale acestor programe. Spre exemplu, în cazul în care este vorba despre un copil prematur, scopul terapiei este acela de a-l ajuta în primul rând să aibă o postură cât mai corectă. Prematurii sunt bebeluşi care se nasc sub greutatea normală şi care sunt predispuşi la probleme cognitive, la probleme cu comportamentul şi la deficienţe motorii. Kinetoterapeuţii îi ajută să evite astfel de situaţii.
Tot kinetoterapia poate ajuta şi sugarii care au tulburări genetice, boli cronice şi afecţiuni neuromusculare, aplicând tehnici care să ajute la menţinerea unei poziţii cât mai corecte, care să îi ajute pe cei mici să îşi îmbunătăţească funcţiile musculare şi să îşi depăşească limitele. În funcţie de situaţia specifică a fiecărui copil, se vor alege exerciţii şi sarcini specifice, care vor fi efectuate în sala de kinetoterapie, sub supravegherea specialistului.
Kinetoterapie aplicată în cazul adolescenţilor
Kinetoterapia poate fi recomandată şi în cazul adolescenţilor care au probleme cu mişcarea, ce duc la limitarea activităţilor zilnice. Se recomandă prin urmare şedinţe de kinetoterapie pentru copii la care apar probleme de dezvoltare, probleme genetice, afecţiuni ortopedice, deficienţe congenitale şi afecţiuni musculare. Kinetoterapeuţii pot recomanda mai multe programe în care sunt incluse şi exerciţiile de dezvoltare pentru o mai bună flexibilitate, exerciţiile de coordonare şi jocurile de adaptare.
În cazul copiilor şi adolescenţilor, kinetoterapia ajută la menţinerea tonusului muscular şi a rezistenţei, la mobilitate articulară îmbunătăţită şi la o coordonare mai bună, dar şi la reducerea durerii, a spasmelor musculare şi a inflamaţiilor.
Kinetoterapia aplicată în cazul adulţilor
Pentru adulţi, kinetoterapia este recomandată pentru o gamă variată de afecţiuni aşa cum sunt cele neurologice, cele neurochirurgicale, parezele, problemele ortopedice rezultate în urma unui traumatism. Cu ajutorul kinetoterapiei, adulţii afectaţi de astfel de probleme şi nu numai vor putea să îşi îmbunătăţească starea, să îşi menţină tonusul muscular şi să obţină o mobilitate articulară foarte bună.
Kinetoterapia se poate aplica şi în sarcina, femeile gravide având o naştere mai uşoară. În plus, se folosesc tehnici de kinetoterapie şi în cazul persoanelor care suferă de obezitate şi care pot să piardă surplusul de greutate cu ajutorul kinetoterapeutului.
Kinetoterapia în cazul persoanelor în vârstă
Pacienţii în vârstă pot face kinetoterapie cu exerciţii special selectate în funcţie de mobilitatea lor. Cu ajutorul kinetoterapiei se urmăreşte obţinerea unui echilibru foarte bun pentru mers şi pentru activităţile uzuale, aşa cum sunt îmbrăcatul, mâncatului sau utilizarea toaletei, pieptănatul şi spălatul. Kinetoterapia este utilă pentru persoanele în vârstă şi atunci când au anumite probleme de sănătate aşa cum sunt cele neurologice, probleme ale aparatului locomotor şi demenţa.
Atunci când kinetoterapeutul lucrează cu bătrânii trebuie să evite exerciţiile dinamice care implică rezistenţa mare la efort, exerciţiile izometrice şi cele de mobilitate care sunt realizate brusc şi întinderile care implică foarte multă energie.
Ţinând cont de toate acestea, nu există o vârstă anume până la care poţi face kinetoterapie şi poţi apela oricând la aceste tehnici atât pentru tine cât şi pentru cei pe care îi ai în grijă, inclusiv pentru bebeluşi. Tot ce trebuie să faci este să găseşti o clinică bună, aşa cum este şi fiziolife, în care să poţi lucra cu un kinetoterapeut cu experienţă. Doar aşa vei obţine cele mai bune rezultate.