Boala Hodgkin - cauze si simptome
Boala Hodgkin este un cancer al sistemului limfatic, care face parte din sistemul imunitar. Celulele sistemului limfatic se inmultesc anormal si se raspandesc dincolo de acesta. Pe masura ce boala progreseaza aceasta afecteaza capacitatea corpului de a lupta impotriva infectiilor. Limfomul Hodgkin afecteaza nodulii limfatici de la nivelul gatului, zonei axilare si inghinale.
Deocamdata, cauzele exacte de aparitie a limfomului Hodgkin nu sunt cunoscute. Boala incepe atunci cand o celula de lupta impotriva infectiilor numita limfocite dezvolta o mutatie genetica.
Boala Hodgkin - Factorii de risc
Varsta - Limfomul Hodgkin este cel mai adesea diagnosticat la persoanele cu varsta cuprinsa intre 15 si 35 de ani si cei peste 55 de ani.
Istoricul familiei - Daca un membru al familiei a fost diagnosticat cu limfomul Hodgkin sau cu limfom non-Hodgkin atunci exista risc crescut de a dezvolta boala.
Sexul - Barbatii sunt putin mai susceptibili de a dezvolta limfom Hodgkin decat femeile.
Infectia cu Epstein-Barr - Persoanele care au suferit de boli cauzate de virusul Epstein-Barr, cum ar fi mononucleoza infectioasa, au un risc crescut de a dezvolta limfomul Hodgkin.
Boala Hodgkin - Simptome
- Noduli limfatici umflati;
- Stare permanenta de oboseala
- Febra
- Transpiratii in timpul noptii
- Pierderea in greutate inexplicabila
- Senzatie de mancarime
- Cresterea sensibilitatii la alcool sau durerii in ganglionii limfatici dupa consumul de alcool.
Boala Hodgkin - Tratament
Scopul tratamentului limfomului Hodgkin este distrugerea celulelor maligne si inducerea remisiei bolii, cu afectarea minima a tesutului sanatos, si cu aparitia cat mai redusa a reactiilor adverse la tratament, a complicatiilor si a sechelelor pe termen lung. De-a lungul terapiei pacientii sunt sfatuiti sa discute cu medicul personal orice reactie adversa pe care o vor resimti.