Boala ciudată care poate fi confundată cu uitarea
Unul din 50 de oameni suferă de prosopagnosie, afecțiune care îi face să se confrunte cu dificultăți în a recunoaște fețele cunoscuților, ale prietenilor și ale familiei. Cercetătorii spun că este vorba despre o boală, nu doar despre un simplu simptom.
A nu putea recunoaște fețele persoanelor cu care intri în contat poate fi stânjenitor din punct de vedere social, dar oamenii de știință susțin că este mai mutl decât atât și fac demersuri pentru că această problemă să fie recunoscută drept o afecțiune medicală.
Noile dovezi sugerează că prosopagnosia, așa cum se numește medical ceea ce era considerat doar un simptom neurologic caracterizat prin incapacitatea de a identifica o față cunoscutăa, familiară sau propriul chip în oglindă, este o tulburare distinctă.
Simptomele includ incapacitatea de a recunoaște o persoană într-o mulțime, confuzia între personaje de televiziune și evitarea folosirii numelor de teama de a greși.
Cercetările efectuate de Universitatea Bournemouth și Universitatea Brunel au investigat dacă este o afecțiune medicală de sine stătătoare sau dacă aceste persoane pur și simplu au dificultăți în identificarea fețelor. Au fost analizați 300 de britanici care au experimentat simptomele încă din copilărie.
Persoanele cu prosopagnozia se pot confrunta cu imposibilitatea de a-și recunoaște propriul chip. Foto: Shutterstock.
Autoarea principală, profesor Sarah Bate, de la Departamentul de Psihologie al Universității Bournemouth, a declarat: „Prosopagnozia poate fi o afecțiune cu adevărat limitativă pentru cei care trăiesc cu ea. În cazurile mai ușoare, poate fi confundată cu uitarea, dar realitatea pentru cei afectați este că le poate limita interacțiunile sociale sau, în cele mai grave cazuri, poate însemna că indivizii nu își pot recunoaște propriii membri ai familiei și prietenii atunci când îi văd.
„Imaginați-vă limitările cu care s-ar putea confrunta un copil cu această afecțiune atunci când își caută părintele într-o mulțime, incapabil să-l recunoască. Întotdeauna ne străduim să aflăm și să înțelegem mai multe despre această afecțiune, astfel încât să putem ajuta oamenii să facă față realităților zilnice ale vieții cu prosopagnozie.”
Persoanele care suferă de prosopagnozie nu pot recunoaște chipuri care ar trebui să le fie familiare și trebuie să se bazeze pe alte indicii sociale sau caracteristici pentru a identifica persoanele pe care le cunosc. Oamenii de știință cred că afecțiunea poate fi moștenită, dar poate fi cauzată și de o leziune traumatică a creierului.
Persoanele cu prosopagnozie pot avea, de asemenea, dificultăți în a recunoaște emoțiile pe fețele oamenilor, precum și în a determina vârsta sau genul acestora. „Principalul simptom al prosopagnoziei este dificultatea de a recunoaște fețele. Veți vedea în continuare părțile feței în mod normal, dar toate chipurile pot părea la fel. Aceasta afectează oamenii în mod diferit. Unii nu pot face diferența între străini sau persoane pe care nu le cunosc bine. Alții nu pot recunoaște chipurile prietenilor și familiei sau chiar propriul chip.” , spun cercetătorii.
Aceștia au concluzionat că prosopagnozia ar trebui clasificată drept o tulburare distinctă, mai degrabă decât o dificultate care se situează la capătul inferior al abilității „tipice” de recunoaștere a fețelor. Concluziile au fost publicate în jurnalul Cortex.
Profesoara Sarah Bate a adăugat: „Această descoperire are implicații semnificative asupra înțelegerii noastre despre prosopagnozia de dezvoltare și contestă înțelegerea tradițională conform căreia această afecțiune este oarecum continuă. Acest lucru ar putea sprijini diagnosticarea, mai ales că acum trebuie să înțelegem punctul în care dificultatea de procesare a feței a unei persoane este clasificată oficial ca prosopagnozie, ceea ce ar putea însemna că afecțiunea este mult mai frecventă decât am crezut anterior în rândul populației generale.”
Sursa: Mirror