VIDEO: Spirometria arată vârsta reală a plămânilor

1 2 jpg jpeg

Prin acest test respirator se măsoară cantitatea de aer care întră şi iese prin plămâni şi se efectuează cu ajutorul unui aparat numit spirometru. În timpul investigaţiei, pacientul stă în poziţie şezândă, cu nasul blocat de o pensă, şi respiră pe gură printr-o piesă de unică folosinţă, conectată la spirometrul care va măsura volumele şi debitele de aer ce trec prin plămâni.

Pentru ca rezultatele să fie cât mai concludente, se efectuează 3 măsurători consecutive, explică dr. Daniela Balbuzan, medic specialist pneumolog, din cadrul Spitalului Medlife. Valorile obţinute se compară cu valorile ideale ale funcţiei pulmonare raportate la vârsta, înălţimea şi sexul persoanei. Această analiză nu doar că ajută la diagnosticarea afecţiunilor pulmonare, dar efectuată în mod constant poate indica şi evoluţia bolii. Poate depista astmul Spirometria permite aflarea vârstei reale a plămânilor. Printre afecţiunile care pot fi depistate cu ajutorul spirometriei se numără astmul, bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC sau „boala fumătorului”), pneumopatia interstiţială şi emfizemul.

Analiza poate fi efectuată începând de la vârsta de 5 ani, când cei mici sunt mai cooperativi, şi este recomandată tuturor fumătorilor după vârsta de 40 de ani, precum şi persoanelor expuse noxelor profesionale şi de mediu. Poate fi efectuată şi de persoanele care au dificultăţi de respiraţie, care au senzaţia de lipsă de aer la efort sau simt o presiune la nivelul pieptului.

Înainte de investigaţie, este bine să se evite consumul de alcool şi mesele copioase. Totodată, sunt interzise exerciţiile fizice intense şi fumatul cu o oră înainte, iar în timpul analizei este indicată purtarea de haine cât mai lejere.

De asemenea, medicul va decide dacă există anumite contraindicaţii pentru efectuarea spirometriei (de exemplu, expectoraţii cu sânge, anevrisme, infractul miocardic, intervenţii chirurgicale oftalmologice sau intervenţii chirurgicale abdominale ori toracice recente), adaugă dr. Daniela Balbuzan.

Spirometria se poate face gratuit, cu trimitere de la medicul de familie, în secţiile de pneumologie. Analiza se poate face şi în centrele private, unde preţul ei începe de la 15 lei.