Testul care detectează tuberculoza

1 2 jpg jpeg

Un răspuns pozitiv la acest test poate să apară, potrivit medicului specialist în pneumologie Simona Bucşa Dobre, dacă persoana în cauză are în prezent TBC, dacă a fost expusă la acestă boală în trecut sau dacă a primit vaccinul BCG (împotriva TBC). Este bine ca medicul să fie informat cu privire la efectuarea unui asemenea test şi în trecut şi, mai ales, dacă rezultatul a fost pozitiv. În acest caz, testul nu mai este necesar. De obicei, după expunerea la această bacterie, testul la tuberculină va ieşi pozitiv după 2 săptămâni – 3 luni.

În ce constă

Se injectează la nivelul braţului 0,1 ml de derivat proteic purificat (PPD) din tuberculină. În urma testului, va apărea o umflătură. După 48-72 de ore de la administrarea injecţiei se interpretează testul. Se detectează zone cu ridicături unde s-au produs reacţii cutanate locale. Aceasta se numeste induraţie şi se referă la umflătura cu margini clar definite.

Info

O persoană care a primit un vaccin BCG împotriva tuberculozei poate avea un rezultat pozitiv la test, aşa cum un test negativ nu înseamnă întotdeauna că o persoană nu are tuberculoză. Testul se face gratuit cu trimitere de la medicul de familie.

Cum se interpretează

Testul poate avea răspuns negativ sau pozitiv. În cazul celui pozitiv, se ia în calcul diametrul zonei umflate. Astfel, dacă aceasta este mai mare de 5 mm, poate fi vorba despre opersoană infectată cu HIV sau despre cineva care a avut tuberculoză în trecut. Rezultatul poate fi influenţat şi de o imunitate scăzută.

Un rezultat pozitiv în cadrul căruia diametrul este egal sau mai mare de 10 mm pot avea şi persoanele care lucrează în laboratoare şi instituţii medicale unde se expun riscului de a contracta bacilul, dar şi cele care utilizează stupefiante pe cale injectabilă. Însă poate apărea o zonă umflată şi la copiii mai mici de 5 ani (influenţat de vaccinul BCG efectuat la naştere).

O zonă mai mare de 15 mm cu ridicături înseamnă un rezultat pozitiv indiferent de sex, vârstă, mediul de lucru şi dependenţa de stupefiante.

Cei infectaţi cu tuberculoză pot obţine un răspuns negativ influenţat de un sistem imunitar foarte slăbit de anumite afecţiuni sau tratamente precum cancer ori chimioterapie. De asemenea, o tuberculoză recent depistată poate da un rezultat negativ din cauza imunităţii scăzute.

Ştiai că...

...există situaţii când bacilul Koch se află în stare latentă în corp şi nu produce tuberculoză o perioadă de câteva luni până la câţiva ani? Bacteria se poate activa la cei cu alimentaţie dezechilibrată, cu imunitate scăzută.