Testul care depisteaz─â precoce cancerul intestinului gros

1 2 jpg jpeg

Luna martie este dedicată luptei împotriva cancerului intestinului gros, ocazie cu care Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România continuă campania de informare a publicului cu privire la cancerul intestinului gros.

O metodă simplă de depistare a acestui tip de cancer este testul hemocult. Acest test neinvaziv arată prezenţa unei sângerări ascunse în scaun, indicator util în diagnosticarea precoce a unor afecţiuni intestinale sau chiar a cancerului intestinului gros.

Este bine de ┼čtiut ├«ns─â c─â s├óngele ├«n scaun poate fi dat ┼či de hemoroizi, colit─â ulcerativ─â, fisuri anale sau ulcer duodenal.

Analiza necesit─â preg─âtire

Pentru testul hemocult se folosesc ┼čase probe de scaun din zile diferite. Medicul de familie ├«l poate instrui pe pacient cu privire la diferitele moduri de ob┼úinere a probei de materii fecale. Testul este o metod─â neinvaziv─â ┼či nu implic─â durere.

Cu dou─â-trei zile ├«nainte, pacientul trebuie s─â evite consumul unor alimente care pot influen┼úa rezultatul testului chiar ┼či atunci c├ónd nu exist─â s├ónger─âri. Este vorba despre: ridichi, ciuperci, broccoli, conopid─â, mere, portocale, banane, struguri, pepene. De asemenea, se vor evita carnea ro┼čie ┼či administrarea de aspirin─â ┼či de suplimente cu fier sau cu vitamina C. Femeile nu trebuie s─â efectueze testul ├«n perioada menstrual─â.

Patru din zece persoane care suferă de cancer al intestinului gros sau al rectului primesc un rezultat pozitiv în urma efectuării acestui test.

Nu orice rezultat pozitiv înseamnă cancer, de aceea este nevoie de analize suplimentare.