Testul care depistează precoce cancerul intestinului gros

1 2 jpg jpeg

Luna martie este dedicată luptei împotriva cancerului intestinului gros, ocazie cu care Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România continuă campania de informare a publicului cu privire la cancerul intestinului gros.

O metodă simplă de depistare a acestui tip de cancer este testul hemocult. Acest test neinvaziv arată prezenţa unei sângerări ascunse în scaun, indicator util în diagnosticarea precoce a unor afecţiuni intestinale sau chiar a cancerului intestinului gros.

Este bine de ştiut însă că sângele în scaun poate fi dat şi de hemoroizi, colită ulcerativă, fisuri anale sau ulcer duodenal.

Analiza necesită pregătire

Pentru testul hemocult se folosesc şase probe de scaun din zile diferite. Medicul de familie îl poate instrui pe pacient cu privire la diferitele moduri de obţinere a probei de materii fecale. Testul este o metodă neinvazivă şi nu implică durere.

Cu două-trei zile înainte, pacientul trebuie să evite consumul unor alimente care pot influenţa rezultatul testului chiar şi atunci când nu există sângerări. Este vorba despre: ridichi, ciuperci, broccoli, conopidă, mere, portocale, banane, struguri, pepene. De asemenea, se vor evita carnea roşie şi administrarea de aspirină şi de suplimente cu fier sau cu vitamina C. Femeile nu trebuie să efectueze testul în perioada menstruală.

Patru din zece persoane care suferă de cancer al intestinului gros sau al rectului primesc un rezultat pozitiv în urma efectuării acestui test.

Nu orice rezultat pozitiv înseamnă cancer, de aceea este nevoie de analize suplimentare.