Rapoartele medicale, depozitate peste ani în format digital

1 2 jpg jpeg

Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate este cel mai marte sistem informatic din prezent din România.

SIUI ajută la gestionarea tuturor asiguraţilor şi a serviciilor adresate acestora, prin el plătindu-se toate serviciile medicale către medici, farmacişti, spitale ori îngrijiri la domiciliu.

”SIUI are aproximativ 30.000 de beneficiari din rândul de utilizatorilor direcţi şi, indirect, întreaga populaţie a României. Softul conţine o bază de date de 5,8 terra bytes cu toată populaţia României şi toate raportările de servicii medicale din ultimii trei ani.

Toate serviciile medicale pe care statul le plăteşte către medici, farmacişti, spitale, îngrijiri la domiciliu se fac prin SIUI”, explică Dragoş Dobran, directorul departamentului eHealth SIVECO, cel care a pus la punct acest sistem în ţara noastră.

Vor exista statistici despre medicamentele consumate

Datorită acestui sistem, pe viitor medicii vor avea acces la statistici despre: cele mai vândute medicamente din România, spitalele cu cele mai multe internări.

Pe baza acestor statistici, CNAS şi Ministerul Sănătăţii vor putea îndruma banii către sectoarele care au nevoie de un buget mai mare.

Persoanele decedate nu mai pot primi medicamente pe reţetă

Un alt avantaj al acestui sistem este faptul că poate ajuta la sesizarea neconcordanţelor şi încercărilor de fraudă.

Acest lucru pentru că sistemul conţine foarte multe filtre care verifică orice informaţie pe care sistemul este pe cale de a o primi şi antenţionează situaţiile anormale.

Dacă, de exemplu, cineva doreşte să fraudeze sistemul public de sănătate trebuie să “convingă” SIUI-ul. El poate sa sesiza, spre exemplu dacă pe CNP-ul unei persoane decedate se scriu reţete, practică destul de întâlnită o vreme în sistemul românesc de sănătate.

Sistemul, contractat pentru 21 de ani

Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătatea fost creată de SIVECO România.

”Sistemul informatic românesc a fost contractat pentru 120 de milioane de euro pentru o perioadă de 21 de ani, dar suma a fost redusă la 103 milioane de euro”, precizează Dragoş Dobran. În comparaţie, un astfel de sistem a costat în Marea Britanie 1 miliard de euro pentru o perioadă de 5 ani, în Cehia, 85 de milioane de euro pentru o perioadă de 5 ani, iar în Polonia a costat 40 de milioane de euro pentru o perioadă de 3 ani.

La finalul anului 2010 a fost implementată varianta centralizată a acestui sistem. Însă pentru proiectul de modernizare a sistemului public de sănătate, SIUI este doar primul pas.

Recent, conducerea CNAS a anunţat pentru anul acesta implementarea prescripţiei electronice, a dosarului de sănătate şi a cardului de sănătate. PIAS este platforma care integrează toate aceste componente.

Pe viitor, această platformă poate ajuta la reducerea cheltuielilor nejustificate din fondurile Sănătaţii.