Nu bea cafea inainte sa donezi sange si alte greseli de evitat! Ce actor a donat recent

3 donare sange jpg jpeg

Este nevoie de sange in spitale. Daca esti sanatos si vrei sa ajuti sistemul medical romanesc, o idee minunata este sa completezi rezervele de sange. Ce sa faci, dar mai ales ce sa nu faci inainte de a dona sange.

Rezervele de sange sunt extrem de importante in medicina, reaminteste biobridgeglobal.org, asa ca actiunile de voluntariat in acest sens sunt incurajate, in special in aceste conditii critice, cand riscul de pierderi omenesti este mare. Inainte sa donezi sange, sunt recomandate urmatorele:

Nu bea cafea

Daca intentionezi sa donezi sange si ai nevoie de curaj ca sa faci acest lucru, te sfatuim sa nu bei cafea inainte. Chiar daca ai tensiunea mica! Cafeaua iti va accentua starea de nervozitate si iti poate produce deranjamente stomacale. Un alt motiv care te va convinge sa stai departe de cafea, daca mergi sa donezi sange, este ca bauturile energizante, pe baza de cafeina, teina, taurina, comprima diametrul venelor. Cu cat venele sunt mai mici, cu atat procedeul de a dona sange va fi mai anevoios si va dura mai mult timp.

Evita grasimile

Inainte sa ajungi la centrul de transfuzii, nu manca produse de tip fast-food, cum sunt hamburgerii suculenti, cartofii prajiti, gogosile sau orice alt produs bogat in grasimi.Testele la care vei fi supus inainte sa donezi sange vor iesi incompatibile. Grasimile din sange pot transmite mesajul ca exista infectii in sange si nu ti se va permite sa donezi.

Fereste-te de bauturile si alimentele reci

Produsele reci reduc nivelul temperaturii din gura. Inainte de a dona sange, ti se ia temperatura la nivel bucal si daca este mai scazuta decat intervalul recomandat, ti se va refuza intentia de a dona sange.

Nu fuma

Nicotina poate afecta procesul, asa ca se recomanda abtinerea de la fumat pentru cel putin 1-2 ore inainte de donare.

Nu bea ceai sau vin

Bogate in teninuri, ceaiul si vinul pot influenta negativ absorbtia fierului in organism.

Criterii de acceptare ca donator

Ca sa donezi sange, trebuie sa nu suferi de carenta de fier, deci asigura-te ca incluzi in dieta ta alimente, precum spanacul, carnea rosie, carnea de pui, pestele, stafide.

Varsta ta trebuie sa fie cuprinsa intre 18 si 60 ani. Greutatea ta nu trebuie sa fie mai mica de 50 de kilograme. Ca sa donezi, pulsul trebuie sa fie regulat, intre 60 -100 batai/ minut. Tensiunea arteriala sistolica sa fie intre 100 si 180 mmHg. Este important sa nu fi suferit in ultimele sase luni interventii chirurgicale, sa nu fi insarcinata, in perioada de lauzie sau la menstruatie.

Persoanele care se afla sub tratament pentru diferite afectiuni, de exemplu hipertensiune, boli de inima, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine nu pot fi donatoare de sange.

Actorul Bogdan Bob Radulescu a donat

Actori, cantareti si alte persoane cu statut public de la noi se intrec in acte de caritate pentru sistemul medical romanesc si in actiuni de sustinere. Comediantul Bogdan Bob Radulescu atrage atentia prin gestul sau asupra nevoii de sange din spitale. In textul care insoteste postarea din spatiul virtual, Bogdan marturiseste ca s-a bucurat ca nu era singurul, dimpotriva, era coada la donat.

2 bogdan bob radulescu jpg jpeg

“Stiu ca trebuie sa stam acasa, dar si cei din spitale au nevoie de sange, motiv pentru care mi-am completat formular si am iesit. Bucuria a fost ca era coada la donat. Lunga. Pe strada. Oamenii faini, linistiti, fara graba de ajuns la job. Distanta regulamentara, masti, socializare, povesti, fapte bune, cele mai constructive 2 ore de azi. Plus certitudinea ca indiferent cati ministri or sa-si dea demisia, noi, oamenii ne vom avea intotdeauna unii pe altii”, a scris actorul de comedie Bogdan Bob Radulescu, cunoscut ca parte importanta din echipa Epic Show.

@unitypoint.org, facebook