Învaţă să interpretezi analizele: ce arată acidul uric

2 acid uric jpg jpeg

Un nivel ridicat al acidului uric în sânge poate duce la apariţia pietrelor la rinichi sau este asociat cu diverse boli sau obiceiuri care ţin de alimentaţie.

Acidul uric conţine azot şi rezultă din descompunerea alimentelor care conţin compuşi organici numiţi purine. Principalele alimente şi băuturi bogate în purine sunt carnea, organe de animale (rinichi, ficat), hamsiile, heringul, macroul, fasolea uscată, berea, vinul. De asemenea, purinele pot apărea în urma procesului natural de descompunere a celulelor în organism. În anumite cazuri, când eliminarea renală a acidului uric nu se face în totalitate, pot apărea boli de sânge, de rinichi, boli enzimatice ereditare, insuficienţă renală cronică, intoxicaţie cu plumb. Este bine de ştiut că o valoare ridicată de acid uric în sânge poate duce la acumulări de micro-cristale de urat şi depunerea lor la nivelul articulaţiilor. În acest caz, se poate declanşa guta – o formă de artrită – ori poate aparărea litiaza urinară – calculi urinari.

Bine de ştiut! Hiperuricemia apare la 80% din pacienţii care prezintă nivel seric ridicat al trigliceridelor.

Care sunt valorile normale 

Aproximativ 20% din persoane prezintă un nivel crescut de acid uric, potrivit Mayo Clinic. Cele mai multe nu ştiu că au hiperuricemie, deoarece nu au simptome. În mod normal, valorile nivelului de acid uric la femei trebuie să se încadreze în intervalul: 2,4-6,0 mg/dl. La bărbaţi, valorile normale sunt între 3,4-7,0 mg/dl, iar la copii, acestea se situează între: 2,0-5,5 mg/dl.

De ce apare hiperuricemia

Cauzele care pot duce la creşterea nivelului de acid uric în sânge sunt tratamentele cu efect diuretic, consumul în exces de băuturi alcoolice, moştenirea genetică, hipotiroidismul (activitatea redusă a glandei tiroide). De asemenea, medicamentele care suprimă sistemul imunitar pot fi de vină pentru creşterea nivelului de acid uric în sânge. Obezitatea, psoriazisul, insuficienţa renală pot fi şi ele factori răspunzători pentru hiperuricemie.