Ficatul gras se vede la ecografia abdominală

1 2 jpg jpeg

În cadrul acestei explorări, se vizualizează: steatoza hepatică (cunoscută popular ca ficat gras), calculii biliari, noduli sau chisturi la nivelul ficatului, pancreasului, rinichilor, litiaza renală, pancreatita (acută sau cronică), hematoamele intraabdominale, polipii veziculari, diverse formaţiuni la nivelul uterului şi mărirea în volum a prostatei.

Cum te pregăteşti

Pentru o bună vizualizare, ecografia abdominală se face pe stomacul gol (repaus alimentar de 6 ore) şi cu vezica plină. Se beau lichide neacidulate, în jur de 1,5 l, iar cu 1 oră înaintea examinării, nu se merge la toaletă. În ziua de dinaintea efectării explorării, se evită alimentele care fermentează (fasole, varză).

Info

Ecografia abdominală este o explorare nedureroasă şi fără efecte adverse, putând fi repetată oricând este nevoie.

Sfatul specialistului

Dr. Olga Oprea, medic primar medicină internă, competenţă ultrasonografie generală, Clinica Gral Băneasa, Bucureşti

Ecografia abdominală poate fi folosită ca tehnică de primă alegere în evaluarea iniţială la multiple afecţiuni, dar şi în urmărirea lor ulterioară. Totuşi, o serie de factori pot reduce exactitatea diagnosticării şi explorării, şi anume prezenţa de gaze intestinale, ţesutul adipos în exces şi lipsa de cooperare a pacientului.

Prin explorarea ficatului se pot decela afecţiuni difuze (steatoza şi ciroza), dar şi localizate (tumori benigne sau maligne).Vizualizarea colecistului permite identificarea litiazei biliare, a polipilor de perete vezical, a colecistitei sau a neoplasmului de vezică biliară.

Ultrasonografia descrie şi aspecte patologice pancreatice, pancreatita acută sau cronică, pseudochistele sau tumori, dar adeseori, pentru confirmare, este necesară tomografia computerizată cu substanţă de contrast. Explorarea ecografică a rinichilor permite evidenţierea litiazei renale, a malformaţiilor sau a tumorilor benigne şi maligne renale.

Ecografia pelvină cu vezica urinară plină permite vizualizarea ecostructurii şi a dimensiunilor uterului, dar şi aprecierea ovarelor cu formaţiuni benigne sau maligne. Prezenţa adenopatiilor sau leziunile splenice se pot aprecia prin ecografie, metoda fiind complementară pentru diagnosticul bolilor hematologice.