Ficatul gras se vede la ecografia abdominal─â

1 2 jpg jpeg

├Än cadrul acestei explor─âri, se vizualizeaz─â: steatoza hepatic─â (cunoscut─â popular ca ficat gras), calculii biliari, noduli sau chisturi la nivelul ficatului, pancreasului, rinichilor, litiaza renal─â, pancreatita (acut─â sau cronic─â), hematoamele intraabdominale, polipii veziculari, diverse forma┼úiuni la nivelul uterului ┼či m─ârirea ├«n volum a prostatei.

Cum te preg─âte┼čti

Pentru o bun─â vizualizare, ecografia abdominal─â se face pe stomacul gol (repaus alimentar de 6 ore) ┼či cu vezica plin─â. Se beau lichide neacidulate, ├«n jur de 1,5 l, iar cu 1 or─â ├«naintea examin─ârii, nu se merge la toalet─â. ├Än ziua de dinaintea efect─ârii explor─ârii, se evit─â alimentele care fermenteaz─â (fasole, varz─â).

Info

Ecografia abdominal─â este o explorare nedureroas─â ┼či f─âr─â efecte adverse, put├ónd fi repetat─â oric├ónd este nevoie.

Sfatul specialistului

Dr. Olga Oprea, medic primar medicin─â intern─â, competen┼ú─â ultrasonografie general─â, Clinica Gral B─âneasa, Bucure┼čti

Ecografia abdominal─â poate fi folosit─â ca tehnic─â de prim─â alegere ├«n evaluarea ini┼úial─â la multiple afec┼úiuni, dar ┼či ├«n urm─ârirea lor ulterioar─â. Totu┼či, o serie de factori pot reduce exactitatea diagnostic─ârii ┼či explor─ârii, ┼či anume prezen┼úa de gaze intestinale, ┼úesutul adipos ├«n exces ┼či lipsa de cooperare a pacientului.

Prin explorarea ficatului se pot decela afec┼úiuni difuze (steatoza ┼či ciroza), dar ┼či localizate (tumori benigne sau maligne).Vizualizarea colecistului permite identificarea litiazei biliare, a polipilor de perete vezical, a colecistitei sau a neoplasmului de vezic─â biliar─â.

Ultrasonografia descrie ┼či aspecte patologice pancreatice, pancreatita acut─â sau cronic─â, pseudochistele sau tumori, dar adeseori, pentru confirmare, este necesar─â tomografia computerizat─â cu substan┼ú─â de contrast. Explorarea ecografic─â a rinichilor permite eviden┼úierea litiazei renale, a malforma┼úiilor sau a tumorilor benigne ┼či maligne renale.

Ecografia pelvin─â cu vezica urinar─â plin─â permite vizualizarea ecostructurii ┼či a dimensiunilor uterului, dar ┼či aprecierea ovarelor cu forma┼úiuni benigne sau maligne. Prezen┼úa adenopatiilor sau leziunile splenice se pot aprecia prin ecografie, metoda fiind complementar─â pentru diagnosticul bolilor hematologice.