Din ce cauză ai hemoglobina scăzută?

1 2 jpg jpeg

Hemoglobina este o proteină care se găseşte în fiecare globulă roşie a corpului. Rolul este de a transporta şi elibera moleculele de oxigen în tot organismul. Cu care este mai puţin prezent în sânge, cu atât mai mare este riscul de a suferi de anemie. Aceasta afectează întregul corp, pielea, musculatura, creierul. Oboseala şi paloarea, primele simptome Un nivel scăzut al hemoglobinei e anunţat de corp în diverse moduri. În primul rând, pielea devine palidă, pentru că vasele sangvine de la nivelul epidermei sunt oxigenate mai puţin. De asemenea, se instalează o oboseală care nu dispare nici după ce te odihneşti.

Oboseala poate fi şi intelectuală, nu doar fizică, întrucât creierul nu mai primeşte cantitatea necesară de oxigen. Uneori, e posibil să simţi o accelerare a ritmului cardiac, deoarece inima încearcă să compenseze lipsa de oxigen.

Sunt semnale de alarmă care ar trebui să te convingă să mergi la medicul de familie pentru un consult şi pentru recomandarea unui set de analize de sânge.

Dacă rezultatele arată o hemoglobină sub 13 g/dL, în cazul bărbaţilor, sau sub 12 g/dL în cazul femeilor (10,5 g/dL în timpul sarcinii), se confirmă diagnosticul de anemie.

Circulaţia sângelui este extrem de complicată, de aceea reducerea nivelului hemoglobinei poate avea diverse cauze. Adesea este vorba despre o carenţă de fier, pentru că fierul este cel mai important factor în producerea de hemoglobină.

De fapt, 80% din cantitatea de fier existentă în corp se află în globulele roşii. De aceea, atunci când se confirmă prezenţa lipsei de fier ca principala cauză a reducerii hemoglobinei, e nevoie de o dietă bogată în ficat, linte, năut.

Odată cu trecerea anilor, măduva osoasă funcţionează cu dificultate. Şi aceasta influenţează producţia de globule roşii, deci şi de hemoglobină. Prin urmare, începând cu vârsta de 65 de ani este normală şi o reducere a nivelului de fier din corp.

Info

Potrivit unui studiu suedez, 11% din bărbaţi şi 10% din femei suferă de anemie de la această vârstă, iar 20% de la vârsta de 85 de ani.

Un alt motiv al scăderii hemoglobinei este instalarea unei afecţiuni numită talasemie care provoacă distrugenerea globulelor roşii şi duce la anemie.

Şi poliartrita reumatoidă afectează procesul de realizare a celulelor roşii. Mai mult, boala Crohn împiedică asimilarea corectă a fierului, fapt care influenţează producţia de hemoglobină.