Dermatoscopia evaluează starea aluniţelor

1 2 jpg jpeg

Dermatoscopia este o metodă de diagnostic cu ajutorul căreia se observă aspectul leziunilor cutanate şi se poate supraveghea modificarea semnelor în timp.

„Ea ne permite un diagnostic mai precis, ne deschide o posibilitate de a privi în piele într-o manieră simplă, neagresivă“, spune medicul dermatolog Mihaela Leventer. Se efectuează cu ajutorul unui dermatoscop. Această metodă se adresează în special celor cu multe aluniţe care astfel pot fi supravegheate timp îndelungat.

Ce este dermatoscopul

Dermatoscopul este un instrument asemănător unui microscop de mână. Prin lupa lui se observă aspectul pielii, imaginea fiind mărită foarte mult, de 10-20 de ori. Este legat la un aparat fotografic şi calculator, astfel încât imaginile pot fi mărite pentru observarea detaliilor, stocate şi comparate. Ce depistează dermatoscopul?

„Aluniţele cu aspect benign sunt uniform colorate, simetrice. Semnele de alarmă încep de la aspectul granulelor de pigment aglomerate spre marginea aluniţei, asimetrie, aspectul de văl gri sau de la prezenţa unor zone destructurate în interiorul leziunii. Un bun dermatoscopist poate diagnostica leziuni cu modificări foarte subtile, invizibile cu ochiul liber“, spune medicul Leventer.

Ea recomandă un control periodic o dată la 3 luni pentru supravegherea aluniţelor, apoi la 6 luni dacă leziunile sunt active, dar fără indicaţie de excizie. „Persoanele cu aluniţe fără risc trebuie să-şi controleze pielea o dată pe an.

Iar monitorizarea se poate face începând cu vârsta pubertăţii. Aluniţele noi, care apar după vârsta de 30 de ani, sunt suspecte şi trebuie controlate de medicul dermatolog. La fel de suspecte sunt şi cele care îşi modifică forma, culoarea şi aspectul“, continuă medicul dermatolog.

Când se operează o aluniţă Medicul Mihaela Leventer recomandă îndepărtarea chirurgicală a aluniţelor suspecte din punct de vedere clinic şi dermatoscopic. Odată îndepărtate aluniţele, trebuie verificate obligatoriu prin examen hispotalogic, singurul care furnizează un diagnostic cert.

„Dermatoscopia nu înlocuieşte biopsia, ci o ghidează şi o ajută. Noi nu operăm aluniţe în scop preventiv, ci le urmărim dermatoscopic“, conchide medicul Leventer. În ultimii ani, dermatoscopia este folosită şi în alte afecţiuni cutanate, fiind descoperite aspecte caracteristice şi altor boli. De exemplu, dermatoscopia este utilizată şi în cazul unui diagnostic privind afecţiuni ale părului sau alte forme de cancer cutanat.

INFO: În spitale şi în clinicile private, preţul unei unei dermatoscopii digitale variază între 50 şi 400 de lei.