Cum ştii că suferi de alergii
Alergiile pot fi cauzate de alimente, de polen, dar pot fi cauzate şi de anumite medicamente.
Simptomele alergiei
Alergiile se pot manifesta prin strănut, secreţiile nazale, mâncărimi pe piele, respiraţie dificilă. Pentru evaluare, e necesar consultul unui medic specialist alergolog. Testele alergenice cutanate arată substanţele la care organismul are reacţii alergice.
Cu ajutorul lor, sunt identificaţi alergeni inhalatori precum polenul, praful, veninul unor insecte, părul animalelor de companie, mucegaiul şi alergenii alimentari.
Ce analize ai la dispoziţie
Testele de diagnostic alergologic se fac prin mai multe metode. Astfel, cuprinde testarea cutanată prick cu aeroalergene de mediu sau alimentare. Medicul aplică pe pielea înţepată în prealabil o soluţie care conţine diverşi alergeni. Acestă metodă nu este recomandată copiilor care nu au încă trei ani şi nici bătrânilor.
O altă investigaţie este testarea cutanată patch cu alergene de contact, pentru identificarea substanţelor care provoacă dermatita de contact. Nu este nevoie de ace pentru efectuarea investigaţiei, ci de un plasture care conţine alergenul, care apoi este aplicat pe piele.
Testul intrademic depistează alergiile
Se poate face şi testul intradermic, ce presupune injectarea sub piele a unei cantităţi mici de substanţă cu alergen. Şi analizele de sânge depistează alergiile, cel mai desf olosit test sangvin fiind cel folosit pentru măsurarea nivelului de imunoglobuline lgE, pe care corpul le produce ca răspuns la alergenii specifici.
Consultul alergologic poate fi util încă din perioada sarcinii, predispoziţia genetică fiind un factor de risc major, dacă unul dintre părinţi este alergic, riscul estimat al copilului de a moşteni alergia e de 48% şi creşte la 70% dacă ambii părinţi sunt alergici.