Controale medicale recomandate la 30, 40 şi 50 de ani
După 30 de ani
- După ce am împlinit 30 de ani, e bine ca, anual, să solicităm teste pentru depistarea hepatitei B şi C.
- În plus, suntem îndemnaţi să ne autoexaminăm pielea de 2-3 ori pe an, pentru a observa eventualele modificări apărute (aluniţe mărite, negi etc.). Dacă ni se pare că găsim ceva în neregulă, e bine să discutăm cu medicul de familie.
- De asemenea, e recomandat ca femeile să facă anual un control ginecologic şi un test Babeş-Papanicolau, cu ajutorul căruia se depistează cancerul de con uterin. Dacă au avut în familie cazuri de cancer la sân, e indict să facă anual şi o mamografie.
După 40 de ani
- După împlinirea vârstei de 40 de ani, se recomandă ca la fiecare doi ani să ne testăm glicemia şi colesterolul, pentru a putea detecta diabetul de tip 2 şi eventualul risc cardiovascular.
- Tensiunea trebuie luată cel puţin o dată pe an pentru a afla dacă suntem hipertensivi şi pentru a ni se recomanda cel mai potrivit tratament.
- După 45 de ani, specialiştii recomandă ca, din doi în doi ani, să ne testăm şi pentru glaucom (maladie a ochiului, a doua cauză de orbire din lume după cataractă).
După 50 de ani
- Odată ce am trecut de 50 de ani, medicii ne sfătuiesc să facem un test pentru cancerul de colon. Dacă este detectat timpuriu, şansele de vindecare sunt mari.
- Să ne testăm densitatea oaselor. Mai ales în cazul femeilor trecute de 50 de ani, e posibil să-şi facă apariţia osteoporoza, responsabilă pentru mai mult de 80 % dintre fracturile suferite de acestea.
- Bărbaţilor li se recomandă să se testeze pentru depistarea cancerului de prostată, a cărui incidenţă creşte odată cu înaintarea în vârstă.